Για άλλη μία φορά το φεστιβάλ κρέατος σκύλων θα διεξαχθεί στην πόλη Γιουλίν της Κίνας. Αποτελεί θεσμό χρόνων αλλά και συνεχή στόχο ακτιβιστικών και φιλοζωικών οργανώσεων. Παρόλο που η επικρατέστερη εκδοχή για την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στο τέλος του περασμένου έτους, είναι πως αυτός ξεκίνησε από μια παράνομη αγορά κρέατος άγριων ζώων στη Γουχάν της Κίνας, η διοργάνωση του φεστιβάλ δείχνει να μην επηρεάζεται.

Το φεστιβάλ έχει διάρκεια 10 ημερών και σε αυτό υπολογίζεται πως καταναλώνονται περίπου 10.000 σκύλοι. Ξεκίνησε τη διοργάνωση του το 2009 και κάθε χρόνο διεξάγεται στις 21-30 Ιουνίου στη Γιουλίν. Παράλληλα, στη διοργάνωση αυτή επιτρέπεται και η κατανάλωση κρέατος γάτας. Μία παράδοση στη χώρα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση κρέατος σκύλων τους καλοκαιρινούς μήνες φέρνει τύχη και καλή υγεία, ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι το κρέας του σκύλου αυξάνει την επίδοση των ανδρών στο σεξ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακτιβιστές τόσο στην Κίνα όσο και διεθνώς έχουν  διαμαρτυρηθεί για το συγκεκριμένο φεστιβάλ, καταγγέλοντας τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες σφαγιάζονται τα ζώα αλλά και την έλλειψη υγιεινής που δεν συνάδει με τα σχετικά πρωτόκολλα της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως το εμπόριο κρέατος σκύλων συμβάλλει στην εξάπλωση της λύσσας και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χολέρας.

Ωστόσο, η κατανάλωση κρέατος σκύλων δεν είναι παράνομη στην Κίνα. Το πρώτο βήμα προς την απαγόρευση έγινε τον περασμένο Απρίλιο με δύο κινεζικές πόλεις, τη Shenzhen και τη Zhuhai, να μην επιτρέπον το εμπόριο κρέατος γάτας και σκύλων. Παρά την εναντίωση χιλιάδων φιλόζωων ακόμη και διασήμων στην κατανάλωση κρέατος σκύλων, υπολογίζεται ότι στην Κίνα κάθε χρονιά καταναλώνονται περίπου 10-20 εκατ. σκύλοι.

Η τοπική κυβέρνηση της Γιουλίν δηλώνει αδύναμη να σταματήσει το φεστιβάλ, καθώς όπως λέει αυτό δεν υφίσταται ως «επίσημο γεγονός». Την ίδια ώρα, έρευνα του 2017 έδειξε ότι τα τρία τέταρτα των κατοίκων της πόλης δεν καταναλώνουν τακτικά κρέας σκύλου, παρά τις προσπάθειες των εμπόρων να προωθήσουν το προϊόν τους. Παράλληλα, έρευνα του 2016 ανέφερε πως το 64% των Κινέζων πολιτών επιθυμούν το κλείσιμο της αγοράς της Γιουλίν και πως το 69.5% δεν έχουν καταναλώσει ποτέ κρέας σκύλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις