Ηχηρή παρέμβαση στον «πόλεμο» για την παραγωγή και διάθεση του εμβολίου για τον κορονοϊό, έκανε ο Μπιλ Γκέιτς. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν φάρμακα και εμβόλιο κατά της πανδημίας, ώστε αυτά να γίνουν διαθέσιμα για τις χώρες και τους ανθρώπους, που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. «Αν επαναπαυτούμε στις δυνάμεις της αγοράς, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη χρονική παράταση της δράσης της θανατηφόρας πανδημίας», σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε ηγέτες για να λάβουν αυτές τις σκληρές αποφάσεις για τη διανομή επί τη βάσει της ισότητας και όχι σύμφωνα με τις δυνάμεις της αγοράς», ανέφερε ο ιδρυτής της Microsoft, σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουλίου, στη διάρκεια μιας ψηφιακής διάσκεψης για την COVID-19 που οργάνωσε η Παγκόσμια Κοινωνία για το AIDS.

«Να είναι διαθέσιμο για όλους», λένε Τζορτζ Κλούνεϊ, Σάρον Στόουν και Νομπελίστες

O τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, οι ηθοποιοί Τζορτζ Κλούνεϊ και Σάρον Στόουν, αλλά και ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι μεταξύ των 100 και πλέον προσωπικοτήτων που υπέγραψαν γραπτή έκκληση ώστε τα εμβόλια για την COVID-19 να κηρυχθούν παγκόσμιο κοινό αγαθό και να είναι ευρέως διαθέσιμα. Της όλης πρωτοβουλίας ηγείται ο ιδρυτής του κινήματος μικροπιστώσεων Μοχάμεντ Γιούνους, επίσης κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος μίλησε για το ότι ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες ισχυρίζονται πως τα εμβόλια θα δοθούν πρώτα στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

«Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο; Είναι σαν ο υπόλοιπος κόσμος να έχει ξεχαστεί», επισήμανε ο ιδρυτής του Yunus Centre, που δημιουργήθηκε πριν από μια δεκαετία και πλέον για να πολεμήσει τη φτώχεια. «Πρόκειται για ένα εμβόλιο που θα χρειάζονται 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Τι θα συμβεί με τους φτωχούς ανθρώπους; Τι θα συμβεί με τις φτωχές χώρες που δεν θα μπορούν να καταβάλουν το τίμημα, που χρεώνουν στις πλούσιες χώρες;», πρόσθεσε ο Μοχάμεντ Γιούνους.

Οι παρενέργειες από το πρώτο εμβόλιο

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία εμβολίου φαίνεται πως βρίσκονται οι επιστήμονες, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει οι κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι παρενέργειες του εμβολίου Pfizer-BioNTech δεν είναι λίγες αλλά ελέγξιμες. Στις πρώτες δοκιμές συμμετείχαν 45 άνθρωποι και οι παρενέργειες εμφανίστηκαν κυρίως σε υψηλές δοσολογίες (πυρετός, δυσκολία στον ύπνο).

Η μελέτη Pfizer έδωσε τυχαία σε 45 ασθενείς από μία έως τρεις δόσεις του εμβολίου ή ενός φαρμάκου placebo. Δώδεκα έλαβαν δόση 10 μικρογραμμαρίων, 12 δόση 30 μg, 12 δόση 100 μg και εννέα έλαβαν φάρμακο placebo. Η δόση των 100 μg προκάλεσε πυρετό στους μισούς ασθενείς, με αποτέλεσμα να μη δοθεί δεύτερη δόση σε αυτό το επίπεδο.

Μετά από μια δεύτερη ένεση τρεις εβδομάδες αργότερα, το 8,3% των συμμετεχόντων στην ομάδα των 10 μg και το 75% αυτών στην ομάδα των 30 μg εμφάνισαν πυρετό. Πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από αυτές τις δόσεις ανέφεραν κάποιο είδος παρενέργειας, όπως πυρετό και διαταραχές στον ύπνο. Καμία από τις παρενέργειες δεν θεωρήθηκε σοβαρή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νοσηλεία κάποιου ασθενή και χωρίς να απειληθεί η ζωή κανενός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις