Εμμένει στις θέσεις του όσον αφορά την Αγία Σοφία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υπολογίζει τη διεθνή κατακραυγή. Ο Τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι το ζήτημα της μετατροπής του εμβληματικού ναού και μουσείου του παγκόσμιου πολιτισμού είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει η Sabah, σήμερα Κυριακή 12 Ιουλίου, ερωτηθείς για το επίμαχο ζήτημα, συνεχίζει να απορρίπτει τις αντιδράσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν καμία αξία.

«Η τελική απόφαση σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας δεν ανήκει σε κανέναν άλλον εκτός από τον τουρκικό λαό. Είναι εσωτερικό μας ζήτημα», σημειώνει και καλεί όλους να σεβαστούν την απόφαση. Επίσης, αναφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες που εκτιμάται ότι βρίσκονται στο σημείο «αποτελούν ευκαιρία για όλη την περιοχή».

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή για κάθε πρόταση που στηρίζεται στη συνεργασία και το δίκαιο μοίρασμα», προσθέτει. «Λέω ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε εντάσεις στη Μεσόγειο, που είναι ιστορικά το λίκνο διαφορετικών πολιτισμών», καταλήγει.

«Οικοδομούμε τη μεγάλη και ισχυρή Τουρκία»

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 11 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις, ο Ερντογάν είπε ότι το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητας της Τουρκίας. «Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας», συμπλήρωσε.

Δένδιας: Ο Ερντογάν υπερέβη τα εσκαμμένα

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζει ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ζήτημα αναίρεσης κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα να θεωρήσει το θέμα ως ελληνοτουρκική διαφορά.

Ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς. Η Ελλάδα έχει πολύ ικανές ένοπλες δυνάμεις».

Τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου, ο υπουργός θα μεταβεί μαζί με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, κ. Χριστοδουλίδη, στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας», τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις