Ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μοχσέν Μπαχαρβαντ, δήλωσε πως το “μαύρο κουτί” παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές την Παρασκευή, ταξιδεύοντας με εμπορική πτήση από το Ιράν και συνοδεία δικαστικών αξιωματούχων, ενώ το κείμενο της με τους διαλόγους θα παραδοθεί στις 20 Ιουλίου. Ο ιρανός υπουργός είχε δηλώσει ότι η αποστολή των “μαύρων κουτιών” καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που έχει πλήξει σκληρά τη χώρα του και επειδή παράλληλα ματαιώθηκαν οι περισσότερες διεθνείς πτήσεις. Το Ιράν έχει εκφράσει στην Ουκρανία την δέσμευσή του για επίλυση των δικαστικών διαφορών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τις αποζημιώσεις των οικογενειών των θυμάτων της πτήσης PS752 με τους 176 επιβάτες (κυρίως Ουκρανούς και Καναδούς).

Στις 11 Ιανουαρίου οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι τρεις ημέρες νωρίτερα κατέρριψαν κατά λάθος το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines που εκτελούσε την πτήση από την Τεχεράνη για το Κίεβο, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του.  Στις 19 Ιανουαρίου, τα πτώματα των ουκρανών πολιτών, που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, παραδόθηκαν στην Ουκρανία και η επιμνημόσυνη τελετή, έγινε στο αεροδρόμιο Boryspil.

Όταν συνέβη το δυστύχημα με το Boeing, η ιρανική αεράμυνα ήταν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, αφού προηγουμένως η Τεχεράνη είχε εκτοξεύσει πυραύλους σε μια ιρακινή βάση όπου εδρεύουν αμερικανοί στρατιώτες, για να εκδικηθεί τον θάνατο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί. Ο ο στρατηγός είχε δολοφονηθεί στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου, από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ιρανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, το κρίσιμο στοιχείο για την κατάρριψη ήταν ένα ανθρώπινο σφάλμα. “Υπήρξε μια παράβαση λόγω ανθρώπινου σφάλματος στην διαδικασία” διακρίβωσης ενός συστήματος ραντάρ, από την οποία προκλήθηκε ένα “σφάλμα 107 μοιρών” στην περιοχή κάλυψης από το σύστημα, κάτι το οποίο δεν επέτρεπε πλέον την σωστή καταγραφή της πορείας των αντικειμένων εντός του πεδίου του, αναφερόταν σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες. Από το αρχικό λάθος “προέκυψε μια επικίνδυνη αλυσίδα γεγονότων η οποία θα μπορούσε βεβαίως να έχει τεθεί υπό έλεγχο αν είχαν ληφθεί άλλα μέτρα”, αναφερόταν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις