Ποινική δίωξη εναντίον όσων επιτέθηκαν στον ακτιβιστή της ρωσικής αντιπολίτευσης  Γεγκόρ Ζούκοφ, άσκησε η αστυνομία της Μόσχας. Οι υποστηρικτές του μάλιστα έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες του στο διαδίκτυο, στις οποίες φαίνεται με πρόσωπο αιμόφυρτο. Όπως καταγγλέλει ο μπλόγκερ τον χτύπησαν άσχημα δύο άτομα έξω από το σπίτι του και τον άφησαν μες στο αίματα.

Μετά την επίθεση του δέχτηκε διακομίστηκε στο νοσοκομείο και πλέον η αστυνομία προσπαθεί να ταυτοποιήσει τους δράστες. Σε περίπτωση που συλληφθούν, θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Η επίθεση στον 22χρονο μπλόγκερ

Ο 22χρονος φοιτητής ήταν μια από τις ηγετικές μορφές των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών του προηγούμενου χρόνο. Ο Ζούκοφ ήταν μεταξύ των 1.000 ατόμων που είχαν συλληφθεί στην Μόσχα τον Ιούλιο του 2019 κατά την διάρκεια των μεγαλύτερων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του Κρεμλίνου που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ζητώντας την διεξαγωγή ελεύθερων τοπικών και περιφερειακών εκλογών, καθώς είχαν αποκλεισθεί από αυτές υποψήφιοι της αντιπολίτευσης.

Ρωσικό δικαστήριο τον προηγούμενο χρόνο τον έκρινε ένοχο ότι υποκινούσε σε εξτρεμιστική δράση μέσω του καναλιού που είχε στο Youtube και του απαγόρευσε να κάνει χρήση του ιντερνέτ για δύο χρόνια. Η απόφαση αυτή είχε χαρακτηρισθεί απόφαση με πολιτικά κίνητρα.

Οι αντιδράσεις για την επίθεση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε ο Ζούκοφ είπε ότι οι δράστες θα πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν.

Ο Πέτερ Στάνο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταδίκασε την επίθεση κατά του Ζούκοφ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. «Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και αναμένουμε ότι εκείνοι που ευθύνονται για αυτή την κτηνώδη και άνανδρη επίθεση θα να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε ο Στάνο.

Ο Στάνο δήλωσε πως αυτό φαίνεται να είναι μέρος «μιας πολύ αρνητικής τάσης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία», που εκδηλώνεται με επιθέσεις εναντίον ατόμων που εκφράζουν αντίθετες απόψεις.

Ο Ζούκοφ δήλωσε χθες ότι λόγω της αντιπολιτευτικής δράσης του που στρέφεται κατά του Κρεμλίνου, την περασμένη εβδομάδα αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο της Μόσχας στο οποίο σπουδάζει.

Ένας άλλος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι, εξακολουθεί να παραμένει σε τεχνητό κώμα στο νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου , μετά την δηλητηρίαση που υπέστη επιστρέφοντας στην Μόσχα από την πόλη Τόμσκ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις