Οι αμερικανικές εκλογές για την προεδρία, στις 3 Νοεμβρίου, πέραν του ότι θεωρούνται κρίσιμες από κάθε άποψη, προμηνύονται και συναρπαστικές, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νικητής εντός των επόμενων ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών. Πώς; Διότι δεν θα έχουν καταμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν ακόμα και το 40% λόγω της πανδημίας και του φόβου που έχει ενσταλάξει στους Αμερικανούς λόγω της αδιάκοπης αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων.

Το παραπάνω, εφιαλτικό, σενάριο έχει μελετήσει η εταιρεία Hawkfish, που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς και χρηματοδοτείται από τον Μάικλ Μπλούμπεργκ. Μιλώντας στο “Axios on HBO” , ο CEO της Hawkfish, Τζον Μέντελσον, σημειώνει ότι τη βραδιά των εκλογών ενδέχεται ο χάρτης στο μεγαλύτερο μέρος του να βαφτεί κόκκινος (το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων) και να μοιάζει με νίκη Τραμπ και δη με θρίαμβο, ενώ η αλήθεια θα είναι αρκετά διαφορετική. Θα πρόκειται για νίκη του Τζο Μπάιντεν, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και η ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων, που εφέτος αναμένεται να είναι πολύ περισσότερες το 21% του 2016.


Στις εκλογές του 2020 αναμένεται να ψηφίσει με επιστολική ψήφο το 40%, έναντι του 21% το 2016

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 69% των όσων επιλέξουν να ψηφίσουν δια της επιστολικής ψήφου θα προτιμήσουν τον Μπάιντεν, έναντι του 19% που θα ψηφίσει τον Τραμπ


Ο Τζον Μέντελσον αποκαλεί την εξέλιξη αυτή «κόκκινο αντικατοπτρισμό», σημειώνοντας ότι πολλοί περισσότεροι Δημοκρατικοί -λόγω του φόβου της πανδημίας- θα επιλέξουν να ψηφίσουν δια της επιστολής κι όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό κέντρο. Την ίδια ώρα και δοθέντος ότι σχεδόν το σύνολο των ψηφοφόρων του Τραμπ έχουν ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο, τη νύχτα των εκλογών θα προκύψει ένα αποτέλεσμα-θρίαμβος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η αλήθεια όμως θα είναι άλλη…

Τις επόμενες ημέρες, κι ενώ θα συνεχίζεται η καταμέτρηση, το ποσοστό ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ θα αλλάζει υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών, ο οποίος θα κερδίσει -βάσει αυτού του σεναρίου- τις πολιτείες που χρειάζεται ώστε να εκλεγεί πρόεδρος.


Σύμφωνα με την πρόβλεψη, τη νύχτα των εκλογών το αποτέλεσμα μπορεί να είναι 408- 130 υπέρ του Τραμπ

Στις 10 Νοεμβρίου, οπότε και θα έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, το αποτέλεσμα θα είναι 334- 204 υπέρ του Μπάιντεν

Ο Τζον Μέντελσον τονίζει ότι «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να συμβεί αυτό. Την βραδιά των εκλογών να κερδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ. Κι όταν καταμετρηθεί κάθε νόμιμη ψήφος, μέρες μετά τις εκλογές, θα αποδειχθεί ότι αυτό που φάνηκε ότι συνέβη στις εκλογές, δεν συνέβη ποτέ: Ότι ο Τραμπ είχε το προβάδισμα και τελικά το έχασε όταν κάθε ψήφος καταμετρήθηκε».

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί, εάν τη βραδιά των εκλογών έχει καταμετρηθεί μόλις το 15% της επιστολικής ψήφου, ο Τραμπ ενδέχεται να εμφανίσει προβάδισμα 408-130. Όταν καταμετρηθεί το υπόλοιπο 75% της επιστολικής ψήφου, ίσως τέσσερις μέρες μετά, το προβάδισμα θα αλλάξει κάτοχο, θα πάει στον Μπάιντεν, ο οποίος φέρεται να πετυχαίνει μεγάλη νίκη με σκορ 334-204.

Σύμφωνα με την Hawkfish, το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να βρεθεί ανάμεσα στο υψηλό και στο χαμηλό των πιθανοτήτων που τα παραπάνω σενάρια έδωσαν, ενώ οι 2 μήνες που απομένουν έως τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος και πολλά μπορούν να αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες.


Ο χάρτης τη νύχτα των εκλογών

Ο χάρτης μια εβδομάδα μετά

Δείτε το βίντεο με τον Τζον Μέντελσον να εξηγεί το σενάριο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις