Αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι να δει ότι σταματούν οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων ερωτηθείς για την αποχώρηση του Oruc Reis κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, ο Πήτερ Στάνο τόνισε ότι «δεν αλλάζει τίποτα από το βασικό μήνυμα το οποίο τέθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών όταν συναντήθηκαν ανεπίσημα στο Βερολίνο.

Η ΕΕ χρειάζεται να δει το τέλος των μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εκλαμβάνονται ως προκλήσεις από κάποια από τα κράτη-μέλη μας, εκλαμβάνονται ως ενόχληση στις σχέσεις μας. Ακολουθεί συζήτηση για την Τουρκία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα και εν συνεχεία οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Και αυτή θα είναι ευκαιρία για τα κράτη-μέλη να έχουν πλήρη συζήτηση όλων των πτυχών της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και να δούμε πώς θέλουμε να προχωρήσει υπό το πρίσμα των πρόσφατων και των επόμενων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αύριο το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μισέλ

Στις 12:45 αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στις 12:45 ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα, ενόψει της προετοιμασίας για την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρλ Μισέλ μετά την Αθήνα θα μεταβεί στη Λευκωσία όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Περιμένετε να δείτε ως τις 24-25 Σεπτεμβρίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ελλάδα θα ζητήσει να ληφθεί απόφαση για την επιβολή κυρώσεων από αυτή τη Σύνοδο της ΕΕ, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της κυβέρνησης. «Προέχει να δούμε πως θα κινηθεί η Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι είναι ένα θετικό βήμα η μη έκδοση νέας Navtex για το Oruc Reis ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε αφελείς, θέλουμε να δούμε συνέπεια και συνέχεια» ώστε να φανεί αν υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση ή μία «κίνηση τακτικισμού» εκ μέρους της Τουρκίας ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Σταθμίζονται όλα» είπε ο κ. Πέτσας συμπληρώνοντας: Περιμένετε να φτάσουμε ως τις 24-25 Σεπτεμβρίου και θα δείτε εκεί τι θα κάνουμε.