Τουλάχιστον απογοητευτική ήταν η χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, καθώς οι δυο υποψήφιοι κατέληξαν να ανταλλάξουν ύβρεις και προσβολές. Όπως δείχνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές αισθάνθηκαν ενοχλημένοι από τον εξαιρετικά τεταμένο και «αρνητικό» τόνο του πρώτου ντιμπέιτ των υποψηφίων, με μόλις το 17% των ερωτηθέντων να λέει πως αποκόμισε θετική αίσθηση από τη συζήτηση.

Σχετικά με τον νικητή της αναμέτρησης η στιγμιαία δημοσκόπηση έδειξε πως το 48% των τηλεθεατών κρίνει ότι νικητής του πρώτου debate ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ενώ το 41% θεώρησε αντιθέτως πως κέρδισε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το υπόλοιπο 11% θεώρησε ότι δεν κέρδισε καθαρά κανείς.

Σε ερώτημα για το ποιος ήταν πιο ειλικρινής στις απαντήσεις του, το 65% ψήφισε Μπάιντεν και μόλις το 29% τον Τραμπ. Σχετικά με τη γνώμη που σχημάτισαν για τους δύο πολιτικούς αντιπάλους, για τον Μπάιντεν το 38% σχημάτισε καλύτερη γνώμη και το 32% χειρότερη, ενώ για τον Τραμπ το 24% ανέφερε πως τον εκτιμά περισσότερο και το 42% πως η γνώμη του είναι ακόμη χειρότερη για τον αμερικανό πρόεδρο.

Όπως αναφέρει ο εκλογολόγος δρ Φρανκ Λουτζ, ουδείς εκ των δύο αντιπάλων δεν πήρε ξεκάθαρα τη νίκη ενώ όπως τόνισε «η τηλεμαχία ουσιαστικά έπεισε ορισμένους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να μην ασκήσουν διόλου το εκλογικό τους δικαίωμα». «Ο Τραμπ υπερασπίστηκε εαυτόν ενώ θα έπρεπε να υπερασπίζεται την Αμερική. Ο Μπάιντεν είναι στις καλύτερες στιγμές τους όταν εμφανίστηκε οραματιστής, αλλά στο ντιμπέιτ προσπαθούσε να πολεμήσει τον Τραμπ. Θα πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα για την επόμενη τηλεμαχία», κατέληξε. Οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν λίγη ώρα νωρίτερα πως θεωρούν πως η έκβαση της αναμέτρησης ήταν μοιρασμένη και ότι υπάρχει πολλή «αβεβαιότητα».

Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσκόπηση στο Twitter που διεξήγαγε η Britain Elects έδειξε ότι οι Βρετανοί τηλεθεατές έδωσαν σαφέστατο προβάδισμα με 50,8% στον Μπάιντεν έναντι 23,4% του Τραμπ.

Σκληρή αντιπαράθεση για πανδημία, οικονομία και φυλετικές διακρίσεις

Βαρύτατους χαρακτηρισμούς αντάλλαξαν οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν. στη διάρκεια της πρώτης μεταξύ τους τηλεμαχίας στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος (30 Σεπτεμβρίου), στο Case Western Reserve University, στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Στην τηλεμαχία τηρήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης και της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα που θρηνεί τον βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο – οι δύο υποψήφιοι δεν αντάλλαξαν χειραψία και οι σύζυγοί τους, στο ολιγομελές ακροατήριο, φορούσαν μάσκες.

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο ήδη πριν από το ντιμπέιτ στο Κλίβλαντ (Οχάιο) και οι τόνοι ανέβηκαν επανειλημμένα, με τον ένα υποψήφιο να μιλάει συχνά πάνω στον άλλο. Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα συνέβησαν στο ντιμπέιτ της Τρίτης.