Σημαντική παρέμβαση υπέρ της χώρας μας από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με δήλωσή του προς την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», της Νέας Υόρκης. Ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να σταματήσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο κ. Μπάιντεν ζητά από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Από το πρώτο προεκλογικό ντιμπέιτ Τραμπ – Μπάιντεν

Αναλυτικά η δήλωσή του προς τον «Εθνικό Κήρυκα» έχει ως εξής:

»Υποστηρίζω τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ και των Ευρωπαίων συμμάχων μας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, για την εξάλειψη των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ. Οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστά και να προστατευθούν.

»Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης και η επανάληψη των διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ευπρόσδεκτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιδοκιμάζω επίσης τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του αντιπαραγωγικού εμπάργκο στη μη θανατηφόρα βοήθεια για την Κύπρο, η οποία είναι στρατηγικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας, για να δημιουργήσει το χώρο για την επιτυχία της διπλωματίας. Ζητώ επίσης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στην παλιά του θέση ως μουσείο, διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ορθόδοξων πιστών».

Αμερικανικές εκλογές: Καταρρέει ο Τραμπ – Προβάδισμα 16 μονάδων ο Μπάιντεν

Συνεχώς και μεγαλώνει η διαφορά υπέρ του Τζο Μπάιντεν, ενώ οι εκλογές έχουν μπει στη τελική ευθεία, καθώς πια απομένουν λιγότερες από 30 ημέρες από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον δεν εντοπίζεται πια στο ποιος θα κερδίσει τη λεγόμενη popular vote –τις περισσότερες δηλαδή ψήφους παναμερικανικά, που όμως δεν μετράνε στο τελικό αποτέλεσμα λόγω του συστήματος των εκλεκτόρων– αλλά στο αν θα καταφέρει ο Τραμπ να «γυρίσει» το παιχνίδι σε κρίσιμες πολιτείες πολιτείες-κλειδιά (swing states όπως η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, η Βόρεια Καρολίνα, η Αριζόνα και του Ουσικόνσιν) που κατά παράδοση κρίνουν τη νίκη.

Η δημοσκόπηση του CNN/SSRS έγινε μεταξύ 1 και 4 Οκτωβρίου, δηλαδή κατέγραψε τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος τόσο μετά το επεισοδιακό debate της προηγούμενης Τρίτης όσο και μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσεβλήθη από τον κορονοϊό. Και δείχνει ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν έχει να προσδοκά κάτι θετικό από τη «δραματική» νοσηλεία του το Σαββατοκύριακο στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Γουόλτερ Ριντ». Δεν ήταν, δηλαδή, μόνο η κακή εικόνα από το debate του Κλίβελαντ την περασμένη εβδομάδα η οποία τον απομάκρυνε από τμήματα του πληθυσμού που διατηρούσαν μια θετική γνώμη για το πρόσωπό του, αλλά και η όλη επικοινωνιακή διαχείριση της μόλυνσης από τον κορονοϊό και της νοσηλείας.

Συνήθως σε τέτοιες κρίσεις οι πολίτες τείνουν να συστρατευτούν με τον πρόεδρο, όμως αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Τραμπ που φαίνεται ότι όχι μόνο «τιμωρήθηκε» για την αμέλειά του, αλλά λειτούργησε και ως υπερμεταδότης του ιού, μολύνοντας μια σειρά από αξιωματούχους και γερουσιαστές. Στο μόνο που μπορεί τώρα να ελπίζει ο Τραμπ είναι στο επικίνδυνο σόου με τη μάσκα το οποίο έκανε αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, μια εικόνα που δεν «μετρήθηκε» στην τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που διενήργησε το CNN.

Σε κάθε περίπτωση δύσκολα με κάτι τέτοια –εμφανιζόμενος δηλαδή ως «ηγέτης» που τολμά και δεν φορά τη μάσκα σε μια χώρα που θρηνεί 210.000 νεκρούς από τον ιό– θα πάρει με το μέρος του μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων ώστε να αλλάξει την εικόνα. Απομένει βέβαια πολύς χρόνος και στην πολιτική ένας μήνας είναι ένας αιώνας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

Μεταξύ όσων έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν, το 57% τάσσεται υπέρ του Τζο Μπάιντεν και το 41% υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει η έρευνα.

Που προηγείται αναλυτικά ο Μπάιντεν

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως ο Μπάιντεν προηγείται σε πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, αν και όχι με τόσο μεγάλες διαφορές. Παράλληλα, ο πρώην αντιπρόεδρος προηγείται και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το 59% προτιμά τον Μπάιντεν στη διαχείριση της πανδημίας έναντι 38% του Τραμπ, στην περίθαλψη υπερέχει με 59% έναντι 39%, στην πολιτική για τη φυλετική ανισότητα τα ποσοστά είναι 62% για τον Μπάιντεν και 36% για τον Τραμπ.

Προβάδισμα έχει ο Μπάιντεν στον τομέα της εγκληματικότητας και ασφάλειας με 55% έναντι 43%, και ας προβάλλει ο Τραμπ κατά κόρον το δόγμα «νόμος και τάξη». Ακόμα και στην οικονομία, ένα από τα δυνατά χαρτιά του Τραμπ πριν από την πανδημία, στο ερώτημα ποιος θα τη διαχειριστεί καλύτερα, ο Μπάιντεν τα πηγαίνει καλύτερα με 50% έναντι 48%.

Γενικά, 52% των πολιτών έχουν θετική γνώμη για τον Τζο Μπάιντεν έναντι 39% για τον Τραμπ. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θεωρείται αυτός που θα ενώσει τους πολίτες, ότι είναι πιο έντιμος και αξιόπιστος και ότι έχει σχέδιο για τη χώρα. Σχεδόν σε κάθε ομάδα ψηφοφόρων ο Μπάιντεν προηγείται με διαφορές που ξεπερνούν τις 20 έως και 40 μονάδες. Οι γυναίκες (λευκές και μη), οι νέοι, οι ανεξάρτητοι και οι μετριοπαθείς «ψηφίζουν» Μπάιντεν ή στρέφονται καθαρά υπέρ του, πάντα σε βάρος του Τραμπ και της αποδοχής του μεταξύ τους. Τέλος, πάνω από τους μισούς (54%) θα πάνε αυτοπροσώπως στα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών.

Ενα 44% θα επιλέξει την επιστολική ή την πρόωρη ψήφο. Σχεδόν όλοι όμως, το 86% του δείγματος για την ακρίβεια, επιμένουν ότι ο ηττημένος πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του. Φαίνεται ωστόσο ότι αυξάνονται ελαφρά οι οπαδοί του Τραμπ που συμμερίζονται τα υπονοούμενά του περί μη αποδοχής: από 83% που έλεγαν τον Αύγουστο να αποδεχτεί το αποτέλεσμα, τώρα περιορίστηκαν στο 78%.

Έκοψαν στο μοντάζ τον… βήχα του Τραμπ αλλά όχι και τη δύσπνοια 

«Υπερπροσπάθεια» από πλευράς Ντόναλντ Τραμπ να δείξει ότι επέστρεψε… μάχιμος, διακρίνουν οι χρήστες των social media στο βίντεο που προβλήθηκε από την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο. Κάνουν λόγο, δε, για προπαγάνδα, που αν δεν ήταν άκρως επικίνδυνη θα ήταν κωμική! Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, να νοσηλεύτηκε, να πήρε εξιτήριο μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες για να πείσει εν μέσω προεκλογικής περιόδου πως είναι ατρόμητος και να εμφανίστηκε με δύσπνοια στις πρώτες του δηλώσεις, όμως φαίνεται ακόμη αμετανόητος.

Τις τελευταίες ώρες, τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο το οποίο τραβήχτηκε μέσα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Τραμπ και στο οποίο είναι εμφανές πως έχει γίνει μοντάζ, ώστε να κοπεί στιγμιότυπο κατά το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ βήχει, ενώ μιλά. Μάλιστα, το μοντάζ είναι κακό καθώς ακόμη και ο πιο αδαής μπορεί να διακρίνει πως κάτι δεν πάει καλά…

«Βγείτε εκεί έξω – Μην φοβάστε την πανδημία»

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που επέστρεψε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 στο Λευκό Οίκο, παρότρυνε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τους συμπατριώτες του να «βγουν εκεί έξω» και «να μη φοβούνται» την πανδημία.

Μολονότι οι γιατροί του τονίζουν πως δεν έχει ακόμη ξεπεράσει ακόμη τελείως τον κίνδυνο, ο Τραμπ, χωρίς μάσκα, επέμεινε να υποβαθμίζει την πανδημία, λίγο καιρό προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. Διαβάστε αναλυτικά