Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί θα είναι οι «μονομάχοι» στο δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα. Ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν, αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 32,35% έναντι 29,84% του Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τατάρ ήταν και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους από τον Μάιο του 2019 όταν και κατέρρευσε η «κυβέρνηση» συνασπισμού του Ερχουρμάν.

Εκτός δεύτερου γύρου, αλλά σαφώς σε ρόλο ρυθμιστή, έμεινε ο Τουφάν Ερχουρμάν που συγκέντρωσε ποσοστό 21,68%. Στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ερχουρμάν δεν ξεκαθάρισε ποιον θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο. Από την πλευρά του, ο Κουντρέτ Οζερσάι, που έμεινε μόλις στο 5,74% δήλωσε απογοητευμένος από το αποτέλεσμα και τόνισε ότι μεγάλος νικητής των «εκλογών» ήταν η πόλωση.

Με 50.1% καταψηφίστηκε η τροποποίηση του «συντάγματος» που προέβλεπε αύξηση των μελών του «ανωτάτου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα.

Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, υπό αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού από τις 08:00 το πρωί τοπική ώρα όταν και άνοιξαν οι κάλπες. Ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί, που υποστηρίζει την επανένωση της Μεγαλονήσου, ανέφερε ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα εδώ και χρόνια. Αυτή η επιλογή δεν είναι προσωπική αλλά μελλοντική. Ας μην καθίσουμε στο σπίτι μας, ας χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας ακούγοντας την εσωτερική μας φωνή».

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «ο λαός μας θα ακούσει τη σωστή φωνή. Ελπίζω ότι η σωστή βούληση θα βγει από την κάλπη για το μέλλον μας», είπε.

Τι είπαν οι άλλοι υποψήφιοι

«Αφήσαμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη εκλογική περίοδο» ανέφερε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουμάν, ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανεξάρτητος, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από λίγες ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα των Βαρωσίων, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία ενώ σημείωσε πως σήμερα γίνεται ένα πολύ καλό ξεκίνημα για ένα λαμπρό μέλλον. Ο Σερντάρ Ντενκτάς από το Δημοκρατικό Κόμμα, γιος του Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν για να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά Μέσα, καταγράφηκε ρεκόρ αποχής. Ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι στις «προεδρικές εκλογές» το 2015 το ποσοστό προσέλευσης ήταν 62,34%, το οποίο αποτελεί ρεκόρ χαμηλότερης προσέλευσης.

Ο δεύτερος γύρος προγραμματίζεται για την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις