Η προβολή ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, στο οποίο απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης να διαπραγματεύεται την πολιτογράφιση Κινέζου καταδικασθέντα για ξέπλυμα χρήματος, ενώ σε αυτό διακρίνονται επίσης ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης κι ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης να δίνουν πληροφορίες για διευκόλυνση των διαδικασιών απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας, έχει προκαλέσει σάλο στην κοινή κυπριακή γνώμη.

Οι δύο δημοσιογράφοι του Al Jazeera υποδύθηκαν δυνητικούς επενδυτές και κατέγραψαν τον Πρόεδρο του κυπριακού Κοινοβουλίου να επικαλείται την ιδιότητά του ζητώντας εχεμύθεια για το θέμα. Ενώ σε παρόμοιο ύφος κινούνται και τα λεγόμενα των άλλων δύο, καθώς στο βίντεο καταγράφονται φράσεις όπως «αυτά συμβαίνουν στην Κύπρο» και «αυτή είναι η Κύπρος».

EUROKINISSI

Ταυτόχρονα, νέους τριγμούς προκαλεί βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, στο οποίο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος σε εκδήλωση, πριν από δύο ημέρες, απαιτεί από τους δημοσιογράφους να μην του υποβάλλουν οποιοδήποτε ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα. «Μην μου αναφέρετε Al Jazeera, να μην σας πάρει ο δαίμονας» είπε χαρακτηριστικά.

 Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης και τερματισμό της διαφθοράς στην Κύπρο.

Πολιτικές εξελίξεις

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης ανακοίνωσε αποχή από τα καθήκοντά του: «Θέλω να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό -και όχι μόνο- και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει», αναφέρει και απολογείται που επέτρεψε σε κάποιους, «έστω και μέσα απ’ τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας», να πλήξουν το πρόσωπο του και κατ’ επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση από την 1η Νοεμβρίου του προγράμματος, βάσει του οποίου με επένδυση που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, πολίτης τρίτης χώρας μπορεί να αποκτήσει διαβατήριο και δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις