Απογοητευτικά είναι τα ευρήματα μελέτης για τέσσερις θεραπείες για τον κορονοϊό, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ καμία από τις τέσσερις θεραπείες για τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός δεν μειώνει ιδιαίτερα τη θνησιμότητα των νοσηλευομένων ασθενών, ούτε φαίνεται κάποια να επιταχύνει σημαντικά την ανάρρωσή τους.

Αυτό έδειξε η πολυαναμενόμενη μελέτη Solidarity (Αλληλεγγύη, η οποία εξέτασε την  αποτελεσματικότητα τεσσάρων δυνητικών θεραπειών για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Η μελέτη Solidarity διεξήχθη σε 11.266 ασθενείς από περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η μελέτη αξιολόγησε τη ρεμδεσιβίρη και άλλα τρία φάρμακα σε 11.266 ασθενείς σε περισσότερα από 500 νοσοκομεία 30 χωρών, βρίσκοντας ότι καμία θεραπεία «δεν επηρεάζει ουσιαστικά τη θνησιμότητα», ούτε τις διασωληνώσεις, σύμφωνα με τους «Financial Times» και το πρακτορείο Ρόιτερς. Σύμφωνα με τη μελέτη «οι θεραπείες με ρεμδεσιβίρη, υδροξυχλωροκίνη, λοπιναβίρη και ιντερφερόνη φάνηκε ότι έχουν μικρή επίδραση στη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα».

Αξίζει να σημειωθεί, πως η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς συνεχώς προστίθενται ή αφαιρούνται φάρμακα. Το σκέλος που αφορούσε ειδικά τη ρεμδεσιβίρη περιλάμβανε 2.750 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο επί δέκα ημέρες (200 μιλιγκράμ την πρώτη ημέρα και από 100 μιλιγκράμ τις επόμενες).

Ελπίδες για τη δεξαμεθαζόνη

Τονίζεται πως τα ευρήματα του ΠΟΥ σημαίνουν ότι προς το παρόν το μοναδικό φάρμακο που αποδεδειγμένα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης από Covid-19 είναι η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στεροειδές που λαμβάνεται από το στόμα και είναι ευρέως διαθέσιμο διεθνώς. Ο ΠΟΥ έχει συστήσει τη χρήση στεροειδών σε σοβαρά περιστατικά Covid-19. Πλέον, οι ελπίδες του Οργανισμού στρέφονται στα μονοκλωνικά αντισώματα, σε ανοσοτροποποιητικά και σε άλλα αντι-ιικά φάρμακα.

Αντιδράσεις για την «αποτυχία» της ρεμδεσιβίρης

Υπενθυμίζεται πως η ρεμδεσιβίρη αναπτύχθηκε αρχικά από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences ως φάρμακο κατά του ιού Έμπολα. Ήταν ένα από τα φάρμακα που χορηγήθηκαν πρόσφατα και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η Gilead σχολίασε ότι «τα στοιχεία που ήλθαν στο φως φαίνονται ασυνεπή με πιο αξιόπιστα στοιχεία από πολλαπλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που δείχνουν το κλινικό όφελος της ρεμδεσιβίρης». Η εταιρεία συνήψε πρόσφατα συμφωνία με την ΕΕ για την αρχική προμήθεια έως 500.000 δόσεων του φαρμάκου στις ευρωπαϊκές χώρες, με δυνατότητα για νέα προμήθεια στο μέλλον. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναρτήθηκαν ως προδημοσίευση στη βάση medRxiv.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις