Ο Φερνάντο Σιμόν, το (επιστημονικό) “πρόσωπο της κυβέρνησης“, όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας στην Ισπανία, επικρίνεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους, για πολύ ανεπαρκή χειρισμό, τόσο όσον αφορά στην πρόληψη, όσο και για την κακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Έτσι το Γενικό Συμβούλιο Ιατρικών Ενώσεων της Ισπανίας ζήτησε την “άμεση παραίτηση” του από τη θέση του διευθυντή του Κέντρου Συντονισμού για Ειδοποιήσεις Υγείας και Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας για την “προφανή και παρατεταμένη ανικανότητά του” στη διάρκεια της πανδημίας. Το Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τις 52 ιατρικές ενώσεις της χώρας, αναφέρει ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις του Σιμόν “φανερώνουν έλλειψη κινήτρου, παρανόηση και έλλειψη ευαισθησίας και εκφράζουν μια προφανή άγνοια της δουλειάς του, της ευθύνης του και του λειτουργήματος των επαγγελματιών γιατρών”.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Σιμόν υποβάθμισε τα κρούσματα μεταξύ του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενώ επέρριψε και ευθύνες στους γιατρούς για τις μολύνσεις. Ο Σιμόν είπε πως σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας “το ιατρικό προσωπικό, έχει μάθει καλύτερα πώς να συμπεριφέρεται, για να μην μολυνθεί και πώς να αποφεύγουν την μόλυνση, σε χώρους έξω από τον χώρο εργασίας τους“. Οι ιατρικοί σύλλογοι τονίζουν πως, οι δηλώσεις είναι ανεύθυνες και δείχνουν πλήρη άγνοια των δυσμενών συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία “λόγω της κατάρρευσης στα κέντρα παροχής ιατρικής φροντίδας” της χώρας.

Να σημειωθεί πως η Ισπανία έχει τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων μεταξύ του ιατρικού προσωπικού στην ΕΕ και ότι από τον Μάρτιο και μετά, 72 γιατροί έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό. Το ιατρικό προσωπικό καταλογίζει στο υπουργείο ελλιπή μέτρα προστασίας (και διαγνωστικών τεστ) και κακές συνθήκες εργασίας, στα νοσοκομεία, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, που συνέβαλαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

“Δεν μας αξίζει”

Επίσης, του καταλογίζουν ότι με τα μέτρα που λαμβάνει δημιουργείται σύγχυση στον κόσμο και ότι διακινδυνεύει την ασφάλεια των πολιτών καθώς οι οδηγίες για την επιστροφή εργαζομένων που έχουν νοσήσει ή είναι φορείς, στις εργασίες τους είναι ανεπαρκείς. Κάνουν λόγο για “σοβαρές ασάφειες όσον αφορά στην κατάσταση της πανδημίας και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν”. “Δεν μας αξίζει να είναι ο Φερνάντο Σιμόν, επικεφαλής του Κέντρου Συντονισμού και Ειδοποιήσεων Υγείας έκτακτης Ανάγκης” καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους. Ζητούν δε να διαχειρίζεται την πανδημία μία ανεξάρτητη Επιτροπή Ειδικών.

Και σεξιστική δήλωση για τις νοσοκόμες

Να σημειωθεί πως η δήλωση που εξόργισε τους γιατρούς δεν ήταν η πρώτη άστοχη του λοιμωξιολόγου, καθώς είχε κάνει και μία άλλη σεξιστική. Σε ερώτηση που του έκαναν σε συνέντευξη για το αν του άρεσαν οι “κολλητικές ασθένειες” ή οι “κολλητικές νοσοκόμες“, δήλωσε: “Δεν ρώτησα τις νοσοκόμες αν ήταν κολλητικές ή όχι, αυτό το βλέπεις λίγες ημέρες μετά”.

Η δήλωση προκάλεσε την έντονη  αντίδραση των νοσοκόμων και προκάλεσε γενικότερο σάλο, με αποτέλεσμα να ζητήσει συγγνώμη για το “χαζό αστείο” του. Η υπουργός Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, δήλωσε μεταξύ άλλων, πως “το γεγονός πως ζήτησε συγγνώμη, τον τιμά“.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις