Ο Τραμπ ζήτησε σχέδια βομβαρδισμού ενός πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα. Όπως αποκάλυψαν κυβερνητικές πηγές, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να του παρουσιάσουν σχέδια για τον αεροπορικό βομβαρδισμό και την καταστροφή του κυριότερου πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν. Ο Τραμπ σκέφτηκε σοβαρά να βομβαρδίσει τις εγκαταστάσεις στη Νατάνζ αλλά εντέλει αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτό το δραματικό βήμα.

Ο Τραμπ απαίτησε να του παρουσιαστούν «επιλογές» κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον νέο υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και τον στρατηγό Μαρκ Μίλι, αρχηγό του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

Οι αποκαλύψεις κυβερνητικού αξιωματούχου συνάδουν με όσα δημοσίευσε η εφημερίδα The New York Times, σύμφωνα με την οποία συνεργάτες του Τραμπ κατάφεραν τελικά να τον πείσουν να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κίνηση που θα συνοδευόταν από μεγάλο κίνδυνο μιας ευρύτατης και ένοπλης σύρραξης.

«Ζήτησε επιλογές. Του παρουσίασαν τα σενάρια και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος ενώ ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις και το δημοσίευμα των Times. Στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, ο Τραμπ εφαρμόζει εξαιρετικά επιθετική πολιτική απέναντι στο Ιράν.

Απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που είχε διαπραγματευθεί ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, προτού επιβάλλει σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο Τραμπ μπορεί να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου αλλά θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου 2021. Εν τω μεταξύ ο Μπάιντεν συνεχίζει να μη διαθέτει πρόσβαση στις διαβαθμισμένες ενημερώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, εξαιτίας της άρνησης του Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του και να αρχίσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

Η εξέταση των «στρατιωτικών επιλογών» από τον Τραμπ ήρθε μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία οι ιρανικές αρχές ολοκλήρωσαν τη μεταφορά μιας πρώτης σειράς προηγμένων μηχανικών διατάξεων φυγοκέντρησης από υπέργεια εγκατάσταση στη Νατάνζ σε υπόγεια, κίνηση που αποτελεί νέα παραβίαση των όρων του ΚΟΣΔ.

Εξάλλου, οι περίπου 2,4 τόνοι ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που διατηρεί η Τεχεράνη είναι πάνω από 11 φορές μεγαλύτερη από το ανώτατο όριο της συμφωνίας (202,8 κιλά). Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, το Ιράν παρήγαγε 337,5 κιλά ενώ τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, ο ΔΟΑΕ κατέγραφε ποσότητες 500 κιλών. Η ομάδα του Μπάιντεν απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις