Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε άρση του μέτρου που απαγόρευε μετακινήσεις από και προς την Μεγάλη Βρετανία, προτρέποντας τις χώρες που είχαν προβεί στη λήψη του εν λόγω μέτρου να το αποσύρουν σύντομα. Ωστόσο συνέστησε την αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας της μετάλλαξης στελέχους του κορονοϊού, γεγονός που έχει σκορπίσει την ανησυχία σε όλη την Γηραιά Ήπειρο.

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά τα προβλήματα που προκάλεσε το προστατευτικό αυτό μέτρο. Ενδεικτικά, 1500 φορτηγά βρίσκονται εγκλωβισμένα στο Κεντ, κατόπιν του κλεισίματος των συνόρων της Γαλλίας με τη Βρετανία, ενώ δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμιο της Γερμανίας.

Η ΕΕ προχώρησε στη σύσταση αυτή, έχοντας ως στόχο την επιστροφή χιλιάδων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στις χώρες τους, ενώ σήμερα το βράδυ (22/12) αναμένεται συζήτηση και εξέταση της σχετικής πρότασης από τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Δεκάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα γερμανικά αεροδρόμια

Δεκάδες επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία παγιδεύτηκαν σε γερμανικά αεροδρόμια τα ξημερώματα της Κυριακής προς τη Δευτέρα 21/12, εξαιτίας του νέου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Σας παρακαλούμε, βοηθήστε μας να φύγουμε!», εκλιπαρεί Γερμανίδα σε βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους 63 επιβάτες που δεν τους επετράπη να φύγουν από το χώρο του αεροδρομίου του Ανόβερου.

Οι επιβάτες υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό, το οποίο και πραγματοποίησε  ομάδα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εφοδιασμένη με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας.

Οι επιβάτες πέρασαν τη νύχτα σε κλίνες εκστρατείες, τις οποίες επιστράτευσε το αεροδρόμιο σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς. «Ο στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το καινούργιο στέλεχος του ιού να εξαπλωθεί στην περιοχή», εξήγησε αξιωματούχος των τοπικών υγειονομικών αρχών, ο Αντρέας Κραντς, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο του Ανόβερου, μας κρατούν εδώ παρά τη θέλησή μας, αναγκαζόμαστε να υποβληθούμε σε τεστ και μας απαγορεύθηκε να φύγουμε προτού να βγουν τα αποτελέσματα», εξηγεί αγανακτισμένη η νεαρή Γερμανίδα, η Μανουέλα Τόμις, στο βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας Bild.

«Έχουμε συναίσθηση της ενόχλησης που προκαλεί αυτό, ειδικά τόσο κοντά στα Χριστούγεννα», υποστήριξε η αστυνομία, υπογραμμίζοντας πως σκοπεύει να «καταβάλλει κάθε προσπάθεια» να μην ταλαιπωρηθούν οι επιβάτες.

Δεκαήμερη καραντίνα για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία

Σε δεκαήμερη καραντίνα θα μπαίνουν όσοι εισέρχονται στη χώρα μας από τη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων μετά τον εντοπισμό μετάλλαξης του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα Notam της ΥΠΑ. Το νέο μέτρο ισχύει από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου.

Νέα αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία θα έχει ισχύ έως και τις 7 Ιανουαρίου, προβλέπει τρία μέτρα για τους ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα:

  1. Αρνητικό τεστ κορονοϊού PCR και όχι rapid test με την άφιξη στο αεροδρόμιο.
  2. Καραντίνα 10 ημερών αντί για 7 που είχε ανακοινωθεί χθες.
  3. Υποβολή σε μοριακό τεστ κορονοϊού στο δεκαήμερο προκειμένου να μπορέσουν να εξέλθουν της καραντίνας.
  4. Εξακολουθούν να ισχύουν τα αρνητικά τεστ 72 ωρών για την είσοδο στη χώρα, καθώς επίσης και η συμπλήρωση του PLF.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις