Ανήμερα των Χριστουγέννων τα εμβόλια ξεκίνησαν τη μεταφορά τους προς όλες τις χώρες της ΕΕ. Μάλιστα, η ΕΕ έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο που δείχνει πως γίνεται η συσκευασία των παρτίδων, ενώ παρουσιάζει και τα πρώτα δρομολόγια.

Τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech κατά του κορονοϊού θα αρχίσουν να φτάνουν στις 27 χώρες της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε την αποστολή των πρώτων παρτίδων των εμβολίων ανήμερα των Χριστουγέννων.

«Αφού συσκευαστούν προσεκτικά, παρτίδες του πρόσφατα εγκεκριμένου εμβολίου # COVID19 αποστέλλονται στις 27 χώρες της ΕΕ. Αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν σύντομα στον προορισμό τους για χρήση κατά τη διάρκεια των #EUVaccinationDays στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου» αναφέρει η Κομισιόν σε tweet με συνοδευτικό βίντεο.

Η έγκριση για το εμβόλιο δόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Το εμβόλιο θα είναι προσβάσιμο σε όλα τα κράτη μέλη υπό τους ίδιους όρους και ταυτόχρονα. Η ΕΕ μπορεί σύντομα να εγκρίνει άλλα εμβόλια κατά του ιού, δεδομένου ότι αποδεικνύονται ασφαλή και αποτελεσματικά.

Αναχώρησαν τα πρώτα φορτηγά

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ήδη αναχώρησαν τα πρώτα φορτηγά με προορισμό τις χώρες της ΕΕ, που μεταφέρουν φορτία του εμβολίου των Pfizer / BioNTech από τη μονάδα παραγωγής του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού στην πόλη Πουρς του Βελγίου.

Τα πρώτα φορτία των εμβολίων θα περιλαμβάνουν γύρω στις 10.000 δόσεις για κάθε χώρα και σύμφωνα με πληροφορίες του δανέζικου δικτύου TV 2 τα πρώτα φορτηγά αναχώρησαν χθες το πρωί με ιδιωτική και αστυνομική συνοδεία και χωρίς διακριτικά αν και παραμένει άγνωστο σε ποιες χώρες κατευθύνονται. Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει έναρξη των εμβολιασμών την ίδια μέρα, στις 27 Δεκεμβρίου και στα 27 κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτρόπου Υγείας της Κομισιόν, Στέφαν ντε Κέερσμακερ, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν παραλάβει τις πρώτες δόσεις των εμβολίων μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ ακολούθως θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου με πρώτους να εμβολιάζονται μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος. Την ίδια ημέρα αναμένεται να εμβολιαστούν και ο πρωθυπουργός και η ΠτΔ και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις