Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί σε όλες τις Πολιτείες, ενώ πάνω από 12 έχουν κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά, μεγάλη δύναμη της οποίας έχει μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον, ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Μέσω ακροδεξιών δικτύων έχει απευθυνθεί κάλεσμα για κινητοποιήσεις σε εθνικό επίπεδο κατά του εκλογικού αποτελέσματος, με τους οπαδούς του Τραμπ να αμφισβητούν το αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε “κλοπή” και νοθεία. Το FBI απηύθυνε προειδοποίηση στις πολιτειακές αρχές να είναι σε ετοιμότητα για διαδηλώσεις με τη συμμετοχή ενόπλων, καθώς θεωρούν πως η επίδειξη δύναμης από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στο Καπιτώλιο, έχει ενισχύσει το ακραίο κίνημα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, οι δρόμοι είναι άδειοι καθώς στην πανδημία έρχεται να προστεθεί και η “κάθοδος” των Εθνοφρουρών και άλλων μελών των σωμάτων ασφαλείας, που επιτηρούν την περιοχή, ενόψει της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το Reuters, σε πολλές πολιτείες έχουν υψωθεί φράχτες και έχουν “οχυρωθεί” τα τοπικά Κοινοβούλια, ενώ ορισμένες όπως το Τέξας και το Κεντάκι, έχουν προχωρήσει παραπέρα, κλείνοντας για όλους τα δημόσια κτίρια. Στο Κονέκτικατ, οι τοπικές αρχές αναμένουν μία διαδήλωση περίπου 2.000 οπαδών του Τραμπ, στο τοπικό Κοινοβούλιο σήμερα Κυριακή και για τον λόγο αυτό έχει κινητοποιηθεί η Εθνοφρουρά. Ο αξιωματούχος, Πέδρο Μουνίθ, ανέφερε: “Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, δεν θα ανεχτούμε περιστατικά βίας”.

“‘Κίνδυνος έξαρσης της ακροδεξιάς βίας”

Το FBI έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο έξαρσης της ακροδεξιάς βίας, καθώς ρατσιστικά, αντισημιτικά και άλλα ακραία στοιχεία, αναμενόταν να εκμεταλλευτούν την οργή που προκάλεσαν οι ταραγμένες εκλογές στις ΗΠΑ, οι καταγγελίες για νοθεία, η “εξαφάνιση” του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τα πρωτοφανή αιματηρά γεγονότα στο Καπιτώλιο.

Στις 20 η ορκωμοσία του Μπάιντεν

Στο μεταξύ, εντείνονται οι προετοιμασίες για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου. Θα γίνει υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας, χωρίς την παρουσία κοινού, αλλά με διαπιστεύσεις όσων είναι απαραίτητο να βρίσκονται στην τελετή. Φυσικά δεν θα λείπει το σόου και τα “αστέρια” της αμερικανικής καλλιτεχνικής σκηνής. Το “παρών” μουσικά θα δώσουν η Lady Gaga και η Τζένιφερ Λόπεζ, όπως έχει γίνει γνωστό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις