Ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα στον Ειρηνικό, οδήγησε πολλές χώρες όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία να εκδώσουν προειδοποιήσεις για τη δημιουργία τσουνάμι στην περιοχή. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι η απειλή θεωρείται λήξασα και το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε δεν ξεπέρασε πουθενά τα 30 εκατοστά.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι, που εδρεύει στη Χαβάη, ανακοίνωσε αργά απόψε ότι «με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, η απειλή για τσουνάμι λόγω του σεισμού αυτού έχει πλέον παρέλθει». Ωστόσο κατά τις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν τοπικά κύματα ύψους έως και 30 εκατοστών. Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε σε απόσταση 400 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του αρχιπελάγους των νησιών της Πίστης και περίπου 430 χιλιομέτρων από το Βανουάτου, οδήγησε τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία να σημάνουν συναγερμό.

Σύμφωνα με το Παρίσι, ο σεισμός έγινε ελάχιστα αισθητός στη Νέα Καληδονία και στα Νησιά της Πίστης και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές. Επίσης Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,6 βαθμούς, ενώ το επίκεντρο εντοπίσθηκε σε βάθος 2 χιλιομέτρων, 401 χιλιόμετρα ανατολικά της Ταντίν της Νέας Καληδονίας. Τον Σεπτέμβριο του 2018, ένας σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι στην Κελέβη της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4.300 άνθρωποι και να εκτοπιστούν τουλάχιστον 170.000. Το 2004, το τσουνάμι που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία μετά τον σεισμό των 9,1 βαθμών στη Σουμάτρα, στοίχισε τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις