Το νέο κύμα της πανδημίας κυριαρχείται από την επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Αυτά, όμως, διαρκώς διαφοροποιούνται και πολλαπλασιάζονται. Την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στην περιοχή της Βρετάνης ανιχνεύθηκε μία εντελώς νέα μετάλλαξη, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής οκτώ έως δέκα κρούσματα. Παραμένει άγνωστο αν και αυτή είναι πιο μεταδοτική, όμως προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς το γεγονός ότι το νέο στέλεχος δεν ανιχνεύεται από τα μοριακά τεστ κορονοϊού, αλλά μόνο με εξέταση αίματος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η πιο μεταδοτική παραλλαγή Β.1.1.7 του κορονοϊού, η οποία πρώτα ανιχνεύθηκε στη Βρετανία πέρυσι το Σεπτέμβριο, πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Ντέιβις της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό “Nature”, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αναλύοντας τα αποτελέσματα άνω των 2,2 εκατομμυρίων θετικών τεστ κορονοϊού και σχεδόν 17.500 θανάτων λόγω Covid-19 στην Αγγλία μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021. Από τα τεστ στην κοινότητα, ήταν δυνατό για τα μισά (51%) να διαπιστωθεί η παρουσία ή η απουσία της βρετανικής παραλλαγής, εξαιτίας συγκεκριμένων μεταλλάξεων στο γονίδιο της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού. Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις