Στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ το ερχόμενο Σάββατο 17 Απριλίου, στις 3 το απόγευμα τοπική ώρα, θα τελεστεί η κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου, ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η τελετή θα αρχίσει με τήρηση ενός λεπτού σιγής σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το τελετουργικό, το οποίο «θα τιμά και θα αντικατοπτρίζει» μια ζωή προσφοράς του πρίγκιπα Φίλιππου, έχει προσαρμοστεί ώστε να τηρούνται οι κανόνες κατά της πανδημίας.

Μετά από ένα οκταήμερο εθνικό πένθος, η κηδεία θα γίνει με στρατιωτικό τελετουργικό και δε θα είναι επίσημη κρατική κηδεία με πλήρεις τιμές, κατόπιν επιθυμίας του θανόντος.

Η βασιλική οικογένεια θα τηρήσει πένθος δύο εβδομάδων, έως τις 22 Απριλίου. Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, η σορός του σχεδόν 100 ετών συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ δε θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα αλλά θα παραμείνει στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το φέρετρο θα είναι σκεπασμένο με τη σημαία που φέρει το οικόσημο του πρίγκιπα Φίλιππου, μεταξύ άλλων με παραπομπή στην Ελλάδα όπου γεννήθηκε. Πάνω στο φέρετρο θα υπάρχει ένα στεφάνι, το ναυτικό του καπέλο και το σπαθί του.

Την ημέρα της κηδείας το φέρετρο θα μεταφερθεί με ειδικά διακοσμημένο όχημα, σε σχέδιο του ίδιου του Φίλιππου, σε μια πομπή διάρκειας οκτώ λεπτών έως το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Μέλη της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένου του πρωτότοκου γιου του και διαδόχου πρίγκιπα Καρόλου, θα ακολουθήσουν περπατώντας την άμαξα. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα μεταβεί χωριστά στο παρεκκλήσι. Την πομπή θα πλαισιώνουν στρατιωτικά τιμητικά αγήματα.

Μετά από τη νεκρώσιμη ακολουθία, η σορός θα μεταφερθεί στη Βασιλική Κρύπτη που βρίσκεται κάτω από το παρεκκλήσι. Οι περισσότεροι βασιλικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι η ταφή θα γίνει μαζί με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ όταν και αυτή αποβιώσει, πιθανότατα σε ειδικό χώρο που έχει κατασκευαστεί στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είναι θαμμένοι ο πατέρας της βασίλισσας Γεώργιος ΣΤ’ και η βασιλομήτωρ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις