Σε ηλικία 82 ετών άφησε την τελευταία του πνοή σε ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ ο χρηματιστής Μπέρνι Μέιντοφ, ο οποίος απέκτησε παγκόσμια φήμη, καθώς ήταν ο «εγκέφαλος» της  μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης, σχήματος Ponzi στην ιστορία. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μέιντοφ πέθανε στο ιατρείο ομοσπονδιακής φυλακής στη Βόρειας Καρολίνας, κατά πάσα πιθανότητα από φυσικά αίτια.

Υπενθυμίζεται πώς με τη μέθοδο της «πυραμίδας», ο Μέιντοφ κατέβαλε σε παλαιότερους πελάτες του κεφάλαια προερχόμενα από τους καινούργιους και τα παρουσίαζε ως αποδόσεις. Οι ζημιές που υπέστησαν θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως είχαν φτάσει τα 50 δισ. δολάρια. Την περασμένη χρονιά, οι δικηγόροι του Μέιντοφ κατέθεσαν αίτημα για αποφυλάκιση του 82χρονου, αναφέροντας ότι υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και άλλες χρόνιες παθήσεις, ωστόσο το αίτημά τους είχε απορριφθεί.

Ο άλλοτε πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Nasdaq, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 150 ετών, έπειθε μεγάλους ιδιώτες, θεσμικούς και τράπεζες να εμπιστευτούν σε αυτόν τα χρήματά τους. Tον Μάρτιο του 2009 είχε δηλώσει ένοχος, λέγοντας ότι «λυπάται βαθιά και ντρέπεται». Μετά από αρκετούς μήνες, όπου βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, οδηγήθηκε στη φυλακή με χειροπέδες και χειροκροτήματα από εξαγριωμένους επενδυτές στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Έκλεψε από τους πλούσιους. Έκλεψε από τους φτωχούς. Έκλεψε από τη μεσαία τάξη. Δεν είχε αξίες», δήλωσε στο δικαστήριο ο πρώην επενδυτής Τομ Φιτζμόρις.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Μπέρναρντ (Μπέρνι) Μέιντοφ, γεννήθηκε το 1938 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Γιος ενός Πολωνού υδραυλικού, σε ηλικία μόλις 22 ετών, το 1960, ίδρυσε την Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, μια επενδυτική εταιρεία με πεδίο δραστηριοποίησης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Μέιντοφ ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο στους πελάτες του τις διακυμάνσεις των μετοχών και τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στην ονομαστική και την πραγματική τιμή πώλησης μιας μετοχής.

Ωστόσο, το πότε άρχισε να χτίζει την παράνομη «πυραμίδα» του παραμένει άγνωστο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Άλλοι εντοπίζουν παρατυπίες ήδη από τα μέσα του ’70. Και όλοι αναρωτιούνται πώς οι ελεγκτές του αμερικανικού Δημοσίου δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα τόσα χρόνια. Για να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα λεφτά επενδύονται σε όλον τον πλανήτη, ο Μέιντοφ είχε στήσει ένα μεγάλο και δαιδαλώδες δίκτυο από επιχειρήσεις–«βιτρίνα» που αναλάμβαναν να ξεπλύνουν τα κέρδη.

Ο χρηματιστής έβρισκε νέους πελάτες – θύματα και τα χρήματα που «επένδυαν» τα έδινε στους παλιούς πελάτες, ως απόδοση κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις