Οι λίστες αναμονής των νοσοκομείων στην Αγγλία θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν φτάνοντας τα 13 εκατομμύρια τους επόμενους μήνες λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού και των lockdowns, προειδοποίησε ο νέος υπουργός υγείας της Βρετανίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ο Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι μερικοί άνθρωποι που χρειάζονταν θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των καρκινοπαθών και όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, δεν εμφανίστηκαν στα νοσοκομεία είτε λόγω ανησυχιών ότι κολλήσουν τον ιό είτε λόγω της «πολύ βρετανικής» στάσης να επιθυμούν να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τους εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν για θεραπεία στο εθνικό σύστημα υγείας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, στα 5,3 εκατομμύρια άτομα, στα τέλη Μαΐου. Ο συνολικός πληθυσμός της Αγγλίας είναι περίπου 56 εκατομμύρια. Ο Τζαβίντ είπε ότι «σοκαρίστηκε» όταν έμαθε από τους επιστήμονες ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 13 εκατομμύρια.

«Θα είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μου να το αντιμετωπίσω γιατί δεν μπορούμε να το έχουμε αυτό», είπε στην πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα από τότε που διορίστηκε ως υπουργός Υγείας τον Ιούνιο.

Παράλληλα εξέφρασε τη «σιγουριά» του ότι σχεδόν όλοι οι εναπομείναντες περιορισμοί της Αγγλίας θα αρθούν όπως είχε προγραμματιστεί στις 19 Ιουλίου, παρά τις ανησυχίες ορισμένων επιστημόνων για την αύξηση των ποσοστών μόλυνσης.

Ο υπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, Νάντιμ Ζαχάουι, δήλωσε από την πλευρά του ότι τη Δευτέρα θα δοθούν σχετικές οδηγίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε το έθνος να μπορεί να παραμείνει «προσεκτικό και προσεκτικό».

Οι οδηγίες θα περιλαμβάνουν τη σύσταση για χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους, δήλωσε ο Ζαχάουι μιλώντας στο Sky News.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις