Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στην Κούβα κατά τις μεγαλύτερες, εδώ και δεκαετίες, διαδηλώσεις εναντίον της κομμουνιστικής κυβέρνησης του νησιού, σύμφωνα με πηγές των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης.

Οι Κουβανοί έχουν εξοργιστεί από την κατάρρευση της οικονομίας, την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, τις αυξήσεις τιμών και τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες στην Κούβα δεν είναι απλό, καθώς οι επικριτές αντιμετωπίζουν σκληρές τιμωρίες για το γεγονός ότι διαφωνούν. Ο πρόεδρος του νησιού κάλεσε τους υποστηρικτές του να «πολεμήσουν» τους διαδηλωτές.

Ένας από τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις της Κυριακής ανέφερε μιλώντας στο BBC Mundo: «Δεν υπάρχουν φαγητό, φάρμακα, δεν υπάρχει ελευθερία. Δεν μας αφήνουν να ζήσουμε».

Οι διαδηλωτές φώναζαν «ελευθερία» και «κατεδαφίστε τη δικτατορία» σε διαδηλώσεις σε όλη την Κούβα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Αβάνας.

«Δεν φοβόμαστε. Θέλουμε αλλαγή, δεν θέλουμε πια δικτατορία», δήλωσε στο BBC ένας ανώνυμος διαδηλωτής στο Σαν Αντόνιο.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν από δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κρατούσαν, χτυπούσαν και ψέκαζαν κάποιους από τους διαδηλωτές.

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο Πρόεδρος Ντιάζ-Κανέλ δήλωσε ότι οι εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει οικονομική δυστυχία στο κομμουνιστικό νησί.

Ο κ. Ντιάζ-Κανέλ δήλωσε ότι οι διαδηλωτές ήταν μισθοφόροι που προσλήφθηκαν από τις ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και ζήτησε από τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους και να υπερασπιστούν την επανάσταση – αναφερόμενος στην εξέγερση του 1959 που ξεκίνησε την κομμουνιστική κυριαρχία.

«Η εντολή για την καταπολέμηση έχει δοθεί – στο δρόμο, επαναστάτες!» είπε.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ για τη Λατινική Αμερική, Τζούλι Τσανγκ, έγραψε στο Twitter: «Ανησυχούμε βαθιά για τις ”εκκλήσεις για μάχη” στην Κούβα».

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται στο πλευρό του λαού της Κούβας και κάλεσαν εκείνους που βρίσκονται στην κυβέρνηση να αποφύγουν τη βία και να ακούσουν το λαό τουςς. «Ο κουβανικός λαός διεκδικεί γενναία θεμελιώδη και οικουμενικά δικαιώματα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έδωσε «όλη την υποστήριξή» του στον κουβανό πρόεδρο και την «επαναστατική κυβέρνηση» του νησιού. Η κυβέρνηση του Μαδούρο είναι στενός σύμμαχος της Κούβας.

Το Μεξικό και η Ρωσία ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι καμία άλλη χώρα δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν με μια διαδήλωση στην πόλη του Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, νοτιοδυτικά της Αβάνας, αλλά σύντομα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Κουβανός μιλώντας στο CNN υποστήριξε ότι υπήρξαν διακοπές ρεύματος για μια εβδομάδα και αυτό ήταν που τελικά «πυροδότησε» την αυξανόμενη οργή.

Πολλές από τις διαδηλώσεις μεταδόθηκαν ζωντανά στα social media, όπου διακρίνονταν διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και του προέδρου, και να ζητούν αλλαγή.

Δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι άνθρωποι ανέτρεψαν τα αυτοκίνητα της αστυνομίας και λεηλατούσαν ορισμένα κρατικά καταστήματα που πωλούσαν τα προϊόντα τους σε ξένα νομίσματα. Για πολλούς Κουβανούς, αυτά τα καταστήματα είναι ο μόνος τρόπος για να αγοράσουν βασικά είδη αλλά οι τιμές είναι υψηλές.

Εντωμεταξύ, τα social media στην Κούβα περιορίστηκαν, σύμφωνα με το NetBlocks η οποία έγραψε τη Δευτέρα: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων περιορίστηκαν στην #Cuba από τη Δευτέρα στον κρατικό πάροχο διαδικτύου ETECSA. Τα δεδομένα δικτύου σε πραγματικό χρόνο επιβεβαιώνουν αναφορές για διακοπές στο Διαδίκτυο εν μέσω διευρυνόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Περιστατικό εν εξαλίξει #CubaSOS».

Ο ιστότοπος NetBlocks δήλωσε ότι οι μετρήσεις του έδειξαν ότι WhatsApp, Facebook, Instagram και ορισμένοι servers του Telegram δεν λειτουργούσαν καλά.

Τα βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πώς το αυθόρμητο κίνημα διαμαρτυρίας έχει αποκτήσει δυναμική, με διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις του νησιού.

Σε κάποια από τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι άνθρωποι φώναζαν ότι «δεν φοβούνταν» ή ότι θέλουν ελευθερία ή πρόσβαση σε εμβόλια κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις