Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι αποτέλεσμα ενός μεγάλου γεωπολιτικού παιχνιδιού με ισχυρή εξωτερική διάσταση.

«Είχαμε συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας για να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τη στρατηγική πυξίδα, που θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Συμβουλίου των υπουργών. Έγινε μια έντονη συζήτηση για το πώς θα ολοκληρωθεί η δημιουργία αυτής της στρατηγικής πυξίδας, έτσι ώστε η ΕΕ να ενεργεί καλύτερα ως πάροχος ενέργειας. Να χρησιμοποιούμε όλες τις δυνάμεις μας και να δαπανούμε καλύτερα στην άμυνα και να είμαστε ισχυρότερος εταίρος» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις του τόνισε πως το θέμα το οποίο θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο αφορά στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

«Σήμερα έχουμε ένα μεγάλο γεωπολιτικό ζήτημα, που είναι οι τιμές στην ενέργεια, οι οποίες έχουν σοβαρές κοινωνικές συνέπειες» προσέθεσε. Ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι «οι τιμές στην ενέργεια είναι οι συνέπειες ενός μεγάλου γεωπολιτικού παιχνιδιού με ισχυρή εξωτερική διάσταση».

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ξεκίνησαν τη συνάντησή τους στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με το «καυτό» θέμα της ενέργειας. Προτεραιότητα είναι ο μετριασμός του κοινωνικού αντίκτυπου από την εκτόξευση των τιμών με μέτρα βραχυπρόθεσμα.

«Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, είδαμε πώς χρησιμοποιούνται ως όπλο, μετανάστες οι οποίοι ωθούνται στα σύνορα της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Πρέπει να κάνουμε την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να λογοδοτήσει» επισήμανε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να δούμε τις αερογραμμές οι οποίες κάνουν ταξίδια που συνεργάζονται χρησιμοποιώντας ανθρώπους ως όπλα και ωθούνται στα σύνορα δημιουργώντας μια κατάσταση η οποία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις