Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που έχει εντοπιστεί στη Νέα Αφρική η οποία φέρει πολυάριθμες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, προγραμματίζοντας μια ειδική συνάντηση για σήμερα Παρασκευή προκειμένου να συζητήσουν τι μπορεί να σημαίνει για τα εμβόλια και τις θεραπείες.

Όπως επισημαίνουν οι FT, η νέα παραλλαγή «φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες μεταλλάξεις».

Είναι χαρακτηριστικό το γράφημα των FT:

«Δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμα για αυτό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτή η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Και η ανησυχία είναι ότι όταν έχεις τόσες πολλές μεταλλάξεις, μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο συμπεριφοράς του ιού», είπε η Δρ Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, μιλώντας ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού.

«Αυτή τη στιγμή, οι ερευνητές συναντιούνται για να κατανοήσουν πού βρίσκονται αυτές οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας και στη θέση διάσπασης της φουρίνης και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα διαγνωστικά ή τα θεραπευτικά μας και τα εμβόλιά μας», είπε ο Van Kerkhove. Είπε ότι υπάρχουν λιγότερες από 100 πλήρεις αλληλουχίες γονιδιώματος της νέας μετάλλαξης.

Η ομάδα εργασίας για την εξέλιξη του ιού θα αποφασίσει εάν το B.1.1.529 θα γίνει μια παραλλαγή ενδιαφέροντος ή μια παραλλαγή ανησυχίας, μετά την οποία ο ΠΟΥ θα εκχωρήσει την παραλλαγή σε ένα ελληνικό όνομα, είπε ο Van Kerkhove.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ο ΠΟΥ θα την ονομάσει «Nu».

«Είναι πραγματικά σημαντικό να μην υπάρχουν σπασμωδικές απαντήσεις εδώ, ειδικά σε σχέση με τη Νότια Αφρική», είπε ο Δρ Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Η παρακολούθηση της νέας παραλλαγής έρχεται καθώς εμφανίζονται κρούσματα Covid σε όλο τον κόσμο που οδεύουν προς την περίοδο των διακοπών.

Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία κι Ιταλία βάζουν μπλόκο στις πτήσεις

Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο. ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις πτήσεις από έξι αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Χαβίντ, έξι χώρες της Αφρικής εντάσσονται στην «κόκκινη λίστα» και από την Παρασκευή, στις 12:00, θα απαγορεύονται οι πτήσεις από τους εν λόγω προορισμούς.

Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Λεσότο και Σουαζιλάνδη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου «διερευνά μια νέα παραλλαγή», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός και πρόσθεσε: «Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά λαμβάνουμε προφυλάξεις τώρα».

Μάλιστα, και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι υιοθετεί τον ίδιο κόκκινο κατάλογο σήμερα Παρασκευή.

Εξάλλου και η Ιταλία σήμερα απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες εξαιτίας της εξάπλωσης μιας νέας παραλλαγής της Covid-19 εκεί.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε όσους έχουν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, την Μοζαμβίκη, την Ναμίμπια και το Εσουατίνι κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Οι επιστήμονές μας εξετάζουν την νέα παραλλαγή Β.1.1.529. Στο μεταξύ, θα κινηθούμε με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή”, είπε ο Σπεράντσα.

Και η Γερμανία, όμως, παίρνει μέτρα και θα κηρύξει τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού. Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με την πηγή. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι’ αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Απόφαση να περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους, ανακοίνωσε και η Σιγκαπούρη. Όσοι δεν είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, δεν θα μπορούν να μπαίνουν στη Σιγκαπούρη ούτε να μεταβαίνουν σε άλλη χώρα μέσω αυτής.

Όπως έγινε γνωστό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Οι πολλές μεταλλάξεις και η αντίσταση στα αντισώματα

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες εντόπισαν περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα του σώματος, δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός επιστήμονας Tulio de Oliveira σε ενημέρωση μέσων ενημέρωσης που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής την Πέμπτη.

Η παραλλαγή B.1.1.529 περιέχει πολλαπλές μεταλλάξεις που σχετίζονται με αυξημένη αντίσταση στα αντισώματα, η οποία μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, μαζί με μεταλλάξεις που την καθιστούν γενικά πιο μεταδοτική, σύμφωνα με τις διαφάνειες που παρουσίασε στην ενημέρωση. Άλλες μεταλλάξεις στη νέα παραλλαγή δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα, επομένως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν είναι σημαντικές ή θα αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, σύμφωνα με την παρουσίαση.

Η παραλλαγή εξαπλώθηκε γρήγορα στην επαρχία Gauteng, η οποία περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γιοχάνεσμπουργκ.

«Ειδικά όταν η άνοδος συμβαίνει στο Gauteng, όλοι ταξιδεύουν μέσα και έξω από το Gauteng από όλες τις γωνιές της Νότιας Αφρικής. Οπότε είναι δεδομένο ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η αρχή του αυξανόμενου ποσοστού θετικότητας και αριθμών. Είναι θέμα ημερών και εβδομάδων να το δούμε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Τζο Φάαχλα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, είπε ο Φάαχλα.

Εκτός από τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων και Νοσημάτων (ECDC) και μάλιστα μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του για το επίπεδο απειλής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις