Καναδάς: Η κυβέρνηση Τριντό έδωσε τελεσίγραφο στους οδηγούς φορτηγών να επιστρέψουν στα σπίτια τους, διαφορετικά θα συλληφθούν.

Ο ίδιος αρνείται να τους συναντήσει τους και να ακούσει τα αιτήματα των ανθρώπων που πριν δύο χρόνια χαρακτήριζε ήρωες.

Όπως αποκαλύπτει ο εκπρόσωπος των οδηγών, η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) έδωσε τελεσίγραφο σε εκπροσώπους του «κονβόι ελευθερίας». «Η αστυνομία ουσιαστικά αποκλείει όλες τις διαπραγματεύσεις», είπε ο δικηγόρος των πολιτικών ελευθεριών Τσαντ Ουίλιαμσον. «Έχουν επισημάνει ότι έλαβαν εντολές πορείας ουσιαστικά για να ξανανοίξουν τον αυτοκινητόδρομο. Άφησαν να εννοηθεί ότι θα κατασχέσουν εξοπλισμό και θα ανοίξουν ξανά τον αυτοκινητόδρομο», πρόσθεσε.

Ο Γουίλιαμσον εξήγησε ότι η αστυνομία είναι έτοιμη να παίξει «σκληρό πόκερ» μετά από τέσσερις ολόκληρες ημέρες διαμαρτυριών. «Υπάρχουν διάφορα νομοθετήματα και κατηγορίες που μπορούν ουσιαστικά να επιβληθούν ενάντια στους ανθρώπους που παραμένουν.

«Δεν πρόκειται να συζητήσουν τίποτα περαιτέρω με τους διαδηλωτές», πρόσθεσε ο νομικός «Έχουν επισημάνει ότι όσοι φεύγουν τώρα είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Όσοι μένουν πίσω, θα συλληφθούν».

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Αλμπέρτα σχολίασε την αντιπαράθεση στη Daily Mail. «Αυτό που μπορεί να ξεκίνησε ως ειρηνική συγκέντρωση γρήγορα μετατράπηκε σε παράνομο αποκλεισμό. Ενώ η αστυνομία της Αλμπέρτα είναι σε θέση να επιβάλλει το νόμο, είμαστε σε συνομιλίες με διαδηλωτές στο συνοριακό πέρασμα Coutts σε μια προσπάθεια να βρούμε μια ειρηνική και ασφαλή λύση για όλους τους εμπλεκόμενους. (…) Οι διαδηλωτές τελικά επέλεξαν να μην συμμορφωθούν.

Πλέον αναλαμβάνουμε περαιτέρω δράση, καθώς αυτός ο αποκλεισμός συνεχίζει να εμποδίζει την ικανότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής. Έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά τη ροή αγαθών και υπηρεσιών και παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του κοινού. Ο αυτοκινητόδρομος θεωρείται απαραίτητη υποδομή.

Είναι παράνομη η εσκεμμένη παρεμπόδιση, διακοπή ή παρέμβαση στην κατασκευή, συντήρηση, χρήση ή λειτουργία οποιασδήποτε βασικής υποδομής με τρόπο που καθιστά τη βασική υποδομή επικίνδυνη, άχρηστη, μη λειτουργική ή αναποτελεσματική σύμφωνα με τον νόμο περί άμυνας υποδομών ζωτικής σημασίας της Αλμπέρτα. Οποιοσδήποτε μπλοκάρει ενεργά έναν αυτοκινητόδρομο—ή βοηθά, συμβουλεύει ή καθοδηγεί να αποκλειστεί ένας αυτοκινητόδρομος—μπορεί να συλληφθεί και να κατηγορηθεί βάσει αυτής της πράξης».

Το tweet του Τριντό για τους ήρωες

Η σύγκρουση όμως, με τους οδηγούς των φορτηγών έχει προκαλέσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Η αντιπολίτευση επικρίνει τον Τριντό που χαρακτηρίζει σήμερα τους οδηγούς «βίαιους» και «ρατσιστές» για διπροσωπία καθώς πριν από 2 χρόνια είχε γράψει ένα tweet επαινώντας τους οδηγούς τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας.

«Ενώ πολλοί από εμάς εργάζονται από το σπίτι, υπάρχουν άλλοι που δεν μπορούν να το κάνουν – όπως οι οδηγοί φορτηγών που εργάζονται μέρα και νύχτα για να βεβαιωθούν ότι τα ράφια μας είναι γεμάτα», έγραφε ο Τριντό στο Twitter στις 31 Μαρτίου του 2020, τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Όταν μπορείτε, παρακαλούμε να ευχαριστείτε τους οδηγούς (#ThankATrucker) για όλα όσα κάνουν και να τους βοηθάτε τους όπως μπορείτε».

Δύο χρόνια μετά ο Τριντό επιτέθηκε εναντίον των οδηγών φορτηγών μιλώντας από άγνωστη τοποθεσία μετά την απόφαση των Αρχών να τον φυγαδεύσουν από την κατοικία του στην Οτάβα, εν μέσω της αναταραχής . Η γειτονιά του πρωθυπουργού πλημμύρισε με περίπου 50.000 διαδηλωτές και σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί από αυτούς σκόπευαν να αποκλείσουν σπίτια πολιτικών, όπως ανέφερε το CBC.

«Οι Καναδοί ήταν σοκαρισμένοι και ειλικρινά αηδιασμένοι από τη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων που διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της χώρας μας», είπε ο Τριντό, έχοντας αποκαλέσει τους φορτηγατζήδες που κατευθύνονταν προς την πόλη «μικρή περιθωριακή μειονότητα».

Ο Τριντό εν τω μεταξύ βρέθηκε θετικός στην COVID-19, ενώ δύο από τα τρία παιδιά του διαγνώστηκαν επίσης θετικά. «Αισθάνομαι καλά – και θα συνεχίσω να εργάζομαι εξ αποστάσεως αυτήν την εβδομάδα, ακολουθώντας τις οδηγίες δημόσιας υγείας. Όλοι, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε» είπε.

Όταν ρωτήθηκε εάν πρόκειται να συναντήσει τους διαδηλωτές, ο Τριντό είπε ότι δεν ενδιαφέρεται να πάει «οπουδήποτε κοντά σε διαδηλώσεις που έχουν εκφράσει ρητορική μίσους και βία προς τους συμπολίτες τους». Πρόσθεσε ότι έχει παρευρεθεί και ο ο ίδιος σε διαδηλώσεις όταν «συμφωνεί με τους στόχους» τους, όπως εκείνους που υποστηρίζει το Black Lives Matter.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που επέβαλε η κυβέρνηση Τριντό, οι οδηγοί που δεν είναι εμβολιασμένοι απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ, ενώ οι Αμερικανοί οδηγοί δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να εισέλθουν στον Καναδά εκτός εάν προσκομίσουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί.

Η πολιτική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί οδηγοί που επιστρέφουν στις ΗΠΑ δεν υποχρεούνται να κάνουν τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα.

Το «Κονβόι Ελευθερίας

Η σελίδα GoFundMe που δημιουργήθηκε για την υποστήριξη του λεγόμενου «Freedom Convoy» έφτασε τα 9.675.560 δολάρια την Τρίτη, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 100.000 δωρεές σε μόλις μία εβδομάδα. Το ποσό είναι 500.000 δολάρια περισσότερα από τις συνδυασμένες προσπάθειες των μεγάλων καναδικών πολιτικών κομμάτων το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και λίγες χιλιάδες δολάρια μακριά από τον στόχο των 10.000 δολαρίων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις