Δύσκολο είναι το βράδυ απόψε (27/09) στο Χάρκοβο, μιας και ακούστηκαν τρεις εκρήξεις ακούστηκαν και λίγο αργότερα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιχόρ Τερέχοφ επιβεβαίωσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης μέσω ανάρτησής του στο Telegram, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιβεβαιωμένες πληροφορίες για θύματα από τις εκρήξεις.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός προχώρησε σε απελευθέρωση δεκάδων κοινοτήτων στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στο πλαίσιο της αντεπίθεσης κατά των Ρώσων εισβολέων.

Προσάρτηση στη Ρωσία «δείχνουν» τα «δημοψηφίσματα», λέει η Μόσχα

Το “ναι” φαίνεται πως κερδίζει στις ουκρανικές περιοχές που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο στα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης από τη Ρωσία που έχουν καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα ως στημένα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων σύμφωνα με τις φιλορωσικές αρχές, επικαλούμενες  τα προκατακτικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι ψηφοφορία διεξήχθη από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε τέσσερις περιοχές -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα- που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.

Η Ρωσία λέει πως επαφίεται στους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας. Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να «ρωσοποιήσει» τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων και της συγγραφής εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Μέσω των «δημοψηφισμάτων», ανοίγει ο δρόμος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές και να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Είχε δηλώσει στις 21 Σεπτεμβρίου πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις