Την πολιτική της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησία του Αιγαίου προβάλλει για ακόμα μία φορά η Τουρκία και σε νέα επιστολή προς τον ΟΗΕ, η Άγκυρα επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, με την υποχρέωση της αποστρατικοποίησης.

Στην ίδια επιστολή, η Τουρκία ισχυρίζεται, ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και θεωρεί ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, η επιστολή έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου και αποτελείται από πέντε σελίδες και αφορά επί της ουσίας σε απάντηση στην ελληνική επιστολή για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών. Περιλαμβάνει τα νομικά επιχειρήματα που έχουν απαντηθεί εκτενώς και εξαντλητικά από την Ελλάδα στην τελευταία της επιστολή.

Μέσω της επιστολής η Τουρκία πάει ένα βήμα παραπέρα την πολιτική αμφισβήτησης λέγοντας:

  • ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία
  • η συνθήκη των Παρισίων δίνει το δικαίωμα στην Άγκυρα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών.

Αυτό είναι κάτι που αναφέρεται για πρώτη φορά από την Τουρκία σε μια προσπάθεια να «πριονίσει» τα δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η μη τήρηση της αποστρατικοποίησης αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και υποκριτικά καλεί την Ελλάδα σε διάλογο.

Η επιστολή της Τουρκίας:

Τι απαντούν διπλωματικές πηγές του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Επίσης, διαμηνύουν πως η ελληνική πλευρά την απορρίπτει στο σύνολό της και διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις