Στη συγκρότηση μίας «περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης» στη Λευκορωσία προχωρά η Ρωσία, η οποία στέλνει περίπου 9.000 στρατίωτες και 170 άρματα μάχη, όπως κατέστη γνωστό από το Υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ.

Η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να υπερασπιστούν οι στρατιώτες τα λευκορωσικά σύνορα έναντι της Ουκρανικής “απειλής”, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ηγέτης της χώρας, Αλέξαντρ Λουκασένκο, σε μία περίοδο κατά την οποία ο ρωσικός στρατός καταγράφει αποτυχίες στο ουκρανικό μέτωπο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP)

«Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που αναμένεται να φθάσουν στη Λευκορωσία ανέρχεται σε έως και 9.000», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Βαλερί Ρεβένκο, σύμβουλος του λευκορώσου υπουργού Άμυνας. Σύμφωνα με τον Ρεβένκο, η Ρωσία θα στείλει επίσης περίπου 170 άρματα μάχης, 200 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβόλα και όλμους διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών.

Σε τέσσερα πεδία βολής θα αναπτυχθούν οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, στην ανατολική και κεντρική Λευκορωσία, όπου θα συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά και εκτοξεύσεις αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε την προηγούμενη εβδομάδα την Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές επιθέσεις» και υποκινούν «εξέγερση» στη χώρα του, αιτιολογώντας την απόφαση για τη συγκρότηση αυτής της «περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης». Το Μινσκ διαβεβαιώνει ότι ο ρόλος της είναι καθαρά «αμυντικός».

Πριν από λίγους μήνες, η Ρωσία είχε προαναγγείλει πως θα εξοπλίσει τη Λευκορωσία με πυραύλους Iskander M, ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση και θα εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη της λευκορωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Στη διάρκεια συνόδου της G7 την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι θέλει να «σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο» και ζήτησε την αποστολή διεθνούς δύναμης παρατηρητών στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις