Υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα ζητώντας να συνεχιστούν οι επαφές στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στο πλαίσιο συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τάχθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κάνοντας γνωστό πως προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, να επισκεφθεί επίσημα την Τουρκία.

Ο ίδιος ωστόσο επανέλαβε προκλητικά το αφήγημα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και πως η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα, προστατεύοντας τα δικαιώματά της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στο Πόλατλι της Άγκυρας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην ένταση με την Ελλάδα, λέγοντας πως η χώρα του είναι εκείνη που επιδιώκει τον διάλογο.

Ο Ακάρ δήλωσε πως η Τουρκία σέβεται τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, αλλά δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα σε βάρος της:

«Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν είμαστε εισβολείς. Σεβόμαστε τα σύνορα και τα δικαιώματα κυριαρχίας όλων των γειτόνων μας. Μιλάμε για διάλογο, φιλία και αδελφοσύνη και αυτό δεν δείχνει αδυναμία» τόνισε.

Αρνήθηκε πως η Τουρκία προχωρά από μόνη της σε παραβιάσεις στο Αιγαίο, παρά μόνο όταν πρέπει να απαντήσουν στις ελληνικές προκλήσεις. «Όταν πήγαμε στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, παραδώσαμε έγγραφα σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις της Ελλάδας. Τους είπαμε πως εμείς σας εγγυόμαστε ότι δεν τους παρενοχλούμε σε αέρα και θάλασσα, αν δεν το ξεκινήσουν πρώτα αυτοί», είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους.

Τέλος, συνέχισε λέγοντας:

«Η στρατιωτική μας αντιπροσωπεία πήγε στην Ελλάδα δύο φορές, ενώ η ελληνική ήρθε μια φορά στην Άγκυρα. Περιμένουμε την ελληνική αποστολή για την τέταρτη συνάντηση. Ενώ εμείς ζητάμε αυτές τις συναντήσεις, κάποιοι μας λένε : «οι Τούρκοι να έρθουν σε διάλογο».

Στην πραγματικότητα, εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε τον διάλογο» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις