Σοκ προκαλεί ο αριθμός των αγνοούμενων στην Ουκρανία λόγω του πολέμου, μιας και σύμφωνα με αξιωματούχο της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων Προσώπων (ICMP), το νούμερο αυτό ξεπερνά τους 15.000 ανθρώπους.

Η οργάνωση αυτή, που εδρεύει στη Χάγη και ιδρύθηκε μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990, άνοιξε γραφείο στο Κίεβο τον περασμένο Ιούλιο με στόχο να βοηθήσει τους Ουκρανούς να εντοπίσουν οικείους τους που αγνοούνται.

Ο διευθυντής του προγράμματος της ICMP για την Ευρώπη, Μάθιου Χόλιντεϊ, είπε σήμερα ότι η διαδικασία εντοπισμού των αγνοουμένων αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.

Ο αριθμός των 15.000 είναι μια «συντηρητική εκτίμηση» δεδομένου ότι μόνο στη Μαριούπολη για παράδειγμα, οι Αρχές πιστεύουν ότι τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.

Συγκεντρώνοντας δείγματα DNA σε μια βάση δεδομένων, η ICMP εντόπισε περισσότερους από 27.000 ανθρώπους από τους 40.000 που είχαν δηλωθεί αγνοούμενοι στους πολέμους της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στο Κίεβο, έχει αρχίσει να συλλέγει δείγματα DNΑ και εκτιμά ότι αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει επίσης τις εισαγγελικές Αρχές στις έρευνές τους για εγκλήματα πολέμου. «Το βασικό τώρα είναι να εφαρμόσουμε όλα τα σωστά μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα ταυτοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους, αυτοί που πέθαναν, είναι θύματα εγκλημάτων πολέμου και οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Χόλιντεϊ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις