Την απόφαση για περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας «εφόσον χρειάζεται» επαναβεβαίωσαν ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Απέρριψαν, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο εμπλοκής της Συμμαχίας στον πόλεμο.

Ανέδειξαν, επίσης, τη σημασία του «να μην κερδίσει τον πόλεμο ο Βλαντίμιρ Πούτιν» και τόνισαν την ανάγκη προστασίας των υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων, στο πλαίσιο σχετικής γερμανο-νορβηγικής πρωτοβουλίας.

«Ένα είναι ξεκάθαρο: μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολύ πιο πέρα, θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της, για όσο χρειαστεί, πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά, αλλά και με την προμήθεια των απαραίτητων όπλων», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον κ. Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει και δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είναι επίσης σαφές και εμμένουμε σε αυτό, ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν θα καταστεί εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», πρόσθεσε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα οδηγούσε σε κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη». «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί τον χειμώνα ως όπλο και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να κερδίσει».

Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία του ΝΑΤΟ, η οποία, όπως είπε, έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Το ΝΑΤΟ είναι και παραμένει ο κεντρικός εγγυητής της συλλογικής μας ασφάλειας», υπογράμμισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έως την επόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας θα έχουν ενταχθεί σε αυτήν και η Σουηδία με την Φινλανδία. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Γερμανίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο καγκελάριος διαβεβαίωσε για την προσήλωση της χώρας του σε κάθε σύμμαχο και για κάθε απειλή, «χωρίς ναι μεν, αλλά».

Για την Πολωνία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστημάτων Patriot στην Πολωνία, τα οποία έχει ήδη δηλώσει πρόθυμη να διαθέσει η Γερμανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι ο διάλογος με την πολωνική κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη, ενώ διαχώρισε το συγκεκριμένο θέμα από την αντιαεροπορική άμυνα που παρέχει ήδη η Συμμαχία στην Πολωνία, η οποία, όπως είπε, πρέπει να διασφαλισθεί ότι λειτουργεί αποτελεσματικά.

Για την Κίνα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στη θέση της Κίνας στο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, κληθείς να σχολιάσει τις οικονομικές σχέσεις Βερολίνου – Πεκίνου. «Η Κίνα αποτελεί πρόκληση για την ασφάλειά μας, τα συμφέροντα και τις αξίες μας, αλλά δεν την βλέπουμε ως αντίπαλο και αυτή είναι η στρατηγική μας αντίληψη», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν και τρωτά σημεία στις σχέσεις με το Πεκίνο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις