Αυξάνεται η πίεση στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την απόφασή του να προχωρήσει σε Προεδρικό Διάταγμα για να περάσει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό. Η αντιπολίτευση κατέθεσε διακομματική πρόταση μομφής και κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτα Μπορν.

Οι βουλευτές της ανεξάρτητης ομάδας Liot ανακοίνωσαν την κατάθεση «διακομματικής» πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στην Εθνοσυνέλευση, με 91 υπογραφές από πέντε πολιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων η Nupes (η συμμαχία της Αριστεράς), υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος δήλωσε ότι η «Ανυπότακτη Γαλλία» δεν θα καταθέσει δική της πρόταση, αλλά θα ψηφίσει αυτήν της LIOT.

Πρόταση μομφής, χωριστά, κατέθεσε και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός.

«Η ψηφοφορία επί αυτής της πρότασης θα καταστήσει δυνατόν να βγει η χώρα από την κλιμακούμενη πολιτική κρίση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της συμμαχίας LIOT, Μπερτράν Πανσέρ, πλην των Ρεπουμπλικάνων και του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

Προθεσμία μέχρι την Τρίτη

Οι ψηφοφορίες επί των προτάσεων μομφής μπορούν να διεξαχθούν έως και την προσεχή Τρίτη, 21 Μαρτίου, στη συνεδρίαση της Βουλής, μετά το συνταγματικό όριο των 48 ωρών από την κατάθεση των προτάσεων.

Επομένως, δεν μπορούν να γίνουν πριν από την Κυριακή ή μετά την Τετάρτη. Ακόμ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ημερομηνία, πολλοί ωστόσο θεωρούν πιθανότερη τη Δευτέρα. Η ψηφοφορία δεν θα είναι μυστική, επομένως θα γίνει γνωστό ποιοι θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής. Απαιτούνται 287 ψήφοι.

Τα πιθανά σενάρια

Δύο είναι οι πιθανότητες:

• Eάν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, τότε η κυβέρνηση παραιτείται και ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται. Ο Γάλλος πρόεδρος είτε θα ορίσει νέο πρωθυπουργό είτε θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.

• Eάν δεν υπερψηφιστεί, τότε υπάρχουν δύο δυνατότητες:

α. Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του νόμου από τη Βουλή (μέσω του άρθρου 49.3) και με την υπογραφή 60 βουλευτών ή 60 γερουσιαστών.

β. Διενέργεια δημοψηφίσματος μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία:

Νέα γενική απεργία στις 23 Μαρτίου

Η οργή των πολιτών, που στη συντριπτική πλειονότητά τους -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση Μακρόν, δεν λέει να καταλαγιάσει.

Τα συνδικάτα καλούν σε συγκεντρώσεις τόσο για σήμερα Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα (ώρα Γαλλίας, 7 ώρα Ελλάδας) όσο και για το Σαββατοκύριακο, ενώ στις 23 Μαρτίου έχουν κηρύξει νέα γενική απεργία.

Τα συνδικάτα, μετά την απόφαση Μακρόν να παρακάμψει το Κοινοβούλιο και να επιβάλει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με διάταγμα, επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη για την πολιτική και κοινωνική κρίση, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε «αμφισβήτηση της δημοκρατίας».

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με αυξημένη αστυνομική βία, ενώ το βράδυ της Πέμπτης οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να εκκενώσουν την Πλας ντε λα Κονκόρντ, στο Παρίσι, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές. Έγιναν 217 προσαγωγές.

Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές ξέσπασαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπως οι Ρεν, Ναντ, Αμιέν, Λιλ, Γκρενόμπλ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις