Υποχρεωτικοί οι ναυαγοσώστες στις παραλίες από 1η Ιουνίου - Εντυπωσιακή επίδειξη διάσωσης στο νερό
Στη διάρκεια του 2024, η χώρα μας μέτρησε 398 νεκρούς από πνιγμό σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια και πισίνες.

Το πρόσφατο τραγικό συμβάν στη Λευκάδα, με τον πνιγμό του 30χρονου Στέφανου, φέρνει ξανά στην επιφάνεια την απόλυτη ανάγκη παρουσίας ναυαγοσωστών στις παραλίες. Οι ναυαγοσώστες είναι οι «φύλακες-άγγελοι» των λουομένων και έχουν εκπαιδευτεί για να σώζουν ζωές ενεργώντας με ταχύτητα και ακρίβεια κινήσεων, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ένα πολύτιμο λεπτό.
Από την 1η Ιουνίου ξεκινά και επίσημα η ναυαγοσωστική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας είναι υποχρεωτική η παρουσία ναυαγοσώστη στις οργανωμένες παραλίες, σε μια προσπάθεια να μη χαθούν άλλες ζωές με αυτόν τον τραγικό τρόπο.
Στη διάρκεια του 2024, η χώρα μας μέτρησε 398 νεκρούς από πνιγμό σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια και πισίνες.
Στην κάμερα της ΕΡΤ, ναυαγοσώστες στην πλαζ της Πάτρας έκαναν επίδειξη του πώς γίνεται μια διάσωση, με τον ναυαγοσώστη Κώστα Χριστόπουλο να τονίζει πόσο κρίσιμος είναι ο παράγοντας χρόνος για να σωθεί μια ζωή.
Αφού εντοπιστεί το άτομο που κινδυνεύει στο νερό, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με ένα τζετ σκι οι διασώστες φτάνουν στο σημείο και το μεταφέρουν στην ακτή, όπου μετά τις πρώτες προσπάθειες ανανήψεως αναλαμβάνουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ.
«Η όλη διαδικασία της διάσωσης είναι μια μεγάλη αλυσίδα που ξεκινά από εμάς και τελειώνει μόνο όταν το θύμα βρεθεί στο νοσοκομείο υπό την φροντίδα των γιατρών. Είναι μια πολύ μακρά διαδικασία, που αν έστω κι ένα βήμα σπάσει, δεν θα μπορέσει να γίνει σωστά η διάσωση. Σε αυτήν την προσπάθεια μπορεί να κινδυνεύσει και ο ναυαγοσώστης από τον άνθρωπο που βρίσκεται υπό το καθεστώς του φόβου και προσπαθεί να κρεμαστεί από πάνω του», όπως λέει ο Κώστας Χριστόπουλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν σε απόσταση έως 25 μέτρων από την ακτή, ενώ πάνω από το 80% των θανάτων αφορά άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.