Ανάλυση Corriere della Sera: Το bullying του Τραμπ - Τι θέλει από την ΕΕ;
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν διεθνείς οικονομικοί αναλυτές καθώς όπως υποστηρίζουν οι δασμοί είναι καταστροφή γιατί επιβραδύνουν την οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο.
H ιταλική Corriere della Sera καταλογίζει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι προκαλεί «ρωγμές» στις σχέσεις με τους συμμάχους του μετά την ανακοίνωσή του για επιβολή δασμών 30% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές την ώρα που είναι προσεκτικός με την Κίνα που, όπως λέει, τον εκβιάζει με τις σπάνιες γαίες.
«Δύο μήνες μετά το ορόσημο των 100 ημερών στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ που εξήγγειλε πανηγυρικά πως θα έκλεινε 200 συμφωνίες, έχει υπογράψει μόλις 3: με τη Βρετανία, την Κίνα-η οποία στην πραγματικότητα είναι ανακωχή- και με το Βιετνάμ- και αυτή μισή αφού κινδυνεύει να καταρρεύσει», εκτιμά η εφημερίδα.
«Θυμωμένος επειδή δεν έχει μπορέσει να επιβληθεί με τις αρετές του ως dealmaker, ενθαρρυμένος από την απουσία αντιδράσεων από τις χρηματαγορές στα νέα μαστιγώματα με τους δασμούς, ανεπηρέαστος από τον υπουργό του των Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ που θα επιθυμούσε ηπιότερη στάση, ο Αμερικανός Πρόεδρος ξανάρχισε με στυλ την εμπορική του επίθεση χωρίς να κάνει καμία παραχώρηση στους συμμάχους του. Είναι ενθαρρυμένος και από τα πρώτα οικονομικά στοιχεία: από την αρχή του έτους, τα αμερικανικά έσοδα από τους δασμούς έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100 δις δολάρια και, σύμφωνα με τον Μπέσεντ, τον Δεκέμβριο ίσως φθάσουν τα 300.
Φυσικά, δεν φθάνουν για να διορθώσουν το τεράστιο δημόσιο έλλειμμα ή να αναπληρώσουν το κενό από τις περικοπές των φόρων, συνιστούν, ωστόσο, μια μεγάλη αύξηση στα έσοδα. Από την άλλη, ο φόβος για έκρηξη του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως οι δασμοί είναι καταστροφή γιατί επιβραδύνουν την οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τραμπ, ωστόσο, απορρίπτει τις διαγνώσεις των πάντων, μεταξύ αυτών και αναλυτών της Wall Street, ακόμη κι αν αυτοί είναι Ρεπουμπλικανοί!», σημειώνει δηκτικά ο συντάκτης.
Ένα είναι το σαφές συμπέρασμα από την απειλητική επιστολή του Τραμπ προς την ΕΕ πριν την εκπνοή της προθεσμίας που ο ίδιος έθεσε για την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα: «Η προσέγγιση του Τραμπ παραμένει πάντα η ίδια: επιστροφή του οικονομικού bullying στην Ευρώπη, τακτική που πρόσκαιρα είχε εγκαταλείψει όταν τον Απρίλιο κατρακύλησαν οι χρηματαγορές και αποδυναμώθηκε το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα».
«Ντροπιαστική η εξαίρεση των αμερικανικών εταιρειών από την ευρωπαϊκή φορολόγηση»
«Αυτό που πονά στο ‘χαστούκι’- περισσότερο κι από το απροσδόκητο 30% των δασμών- είναι η εντολή να μην υπάρχει αντίδραση αλλιώς η ποινή είναι ο διπλασιασμός τους, ανεβάζοντάς τους στο 60%», συνεχίζει. «Οι απειλές στοχεύουν τους Ευρωπαίους που μέχρι τώρα ακολουθούν την πολιτική του κατευνασμού, αρνούμενοι να περάσουν στην αντεπίθεση παρότι είναι έτοιμα δύο πακέτα ανταποδοτικών δασμών για τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ύψους 21 και 95 δις.
Οι Βρυξέλλες έχουν στείλει το μήνυμα για ουσιαστική βούληση επίτευξης μίας συμφωνίας με την ντροπιαστική εξαίρεση αμερικανικών εταιρειών από τη φορολόγηση των πολυεθνικών που λειτουργούν στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές υποσχέθηκαν πως θα αγοράζουν περισσότερο αέριο και όπλα από τις ΗΠΑ και ύστερα προσπάθησαν να ακολουθήσουν το βρετανικό μοντέλο συμφωνιών με εξαιρέσεις σε ορισμένους τομείς».
«Ο Τραμπ λατρεύει να χτυπά σκληρά τους αδύναμους, σέβεται μόνο τους Κινέζους και τους Βρετανούς»
Οι μόνοι που έχουν αντιμετωπιστεί με σεβασμό από τον Τραμπ έως τώρα είναι, σύμφωνα με την Corriere della Sera, οι Κινέζοι και οι Βρετανοί. «Ο Τραμπ, όπως γνωρίζουμε, λατρεύει να χτυπά σκληρά τους αδύναμους ενώ σέβεται αυτούς που μπορούν να ορθώσουν ανάστημα μπροστά του. Αυτοί που, όπως λέει, ΄ έχουν τα χαρτιά στα χέρια τους΄ . Και ο Σι Ζινπίνγκ είναι πολύ ισχυρότερος από την ΕΕ μόνο και μόνο γιατί μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα στις προμήθειες σε σπάνιες γαίες και ανταλλακτικά απαραίτητα στην τεχνολογική βιομηχανία.
Η Βρετανία κατάφερε και κέρδισε εξαιρέσεις στον τομέα της αεροναυπηγικής και των αυτοκινήτων γιατί οι μηχανές που κατασκευάζει η Rolls Royce για την αεροπορική βιομηχανία είναι απαραίτητες στην αμερικανική Boeing ενώ τα βρετανικά αυτοκίνητα που φθάνουν στις ΗΠΑ είναι μόλις 100.000 ετησίως οπότε η εξαίρεσή τους δεν θα έκανε κάποια ιδιαίτερη διαφορά.
Ευρωπαίοι, Ιάπωνες και Κορεάτες που θα ήθελαν τις ίδιες εξαιρέσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας εξάγουν 4,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως προς τις ΗΠΑ. Στο μυαλό του Τραμπ, εάν αποδεχόταν εξαιρέσεις και γι΄ αυτούς θα ισοδυναμούσε με αποκήρυξη ενός πυλώνα της εμπορικής πολιτικής του», καταλήγει η ανάλυση.
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου