Καιρός: Ανεβαίνει ο υδράργυρος, επιμένουν οι άνεμοι - Πότε έρχεται ο πρώτος «δύσκολος» καύσωνας
Αίθριες συνθήκες και ενίσχυση των βοριάδων φέρνει η νέα εβδομάδα, λίγο πριν το πρώτο «χτύπημα» καύσωνα στη χώρα - Οι πόλεις με τις επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Hλιόλουστος, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και ισχυρούς βοριάδες θα είναι ο καιρός σήμερα Δευτέρα 23 Iουνίου, ωστόσο η θερμοκρασία στην χώρα μας πρόκειται να σημειώσει θεαματική άνοδο, με τον πρώτο ισχυρό καύσωνα του φετινού καλοκαιριού να ξεκινά την Τετάρτη 25 Ιουνίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, ο οποίος έκανε λόγο για «θερμή μεταφορά από τη Βόρεια Αφρική».
Πιο αναλυτικά ο καιρός σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ αναμένεται γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες παροδικές νεφώσεις στο νότιο Ιόνιο όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 και πρόσκαιρα το πρωί έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη τους 28 με 30, το Ιόνιο τους 30 με 31 και στο Ανατολικό Αιγαίο τοπικά τους 33 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες παροδικές νεφώσεις στο νότιο Ιόνιο όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στη νότια Πελοπόννησο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις στα ορεινά της Κρήτης τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, στα ανατολικά της Κρήτης 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 και στη νότια Κρήτη τοπικά 32 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Καρπάθιο τοπικά 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική
Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στο Facebook, ένα κύμα καυτών αέριων μαζών από τις ακτές της Αφρικής θα κινηθεί προς τη χώρα μας, ανεβάζοντας απότομα τις μέγιστες θερμοκρασίες. Aπό το μεσημέρι της Τετάρτης (25/6), αρκετές ηπειρωτικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας αναμένεται να καταγράψουν θερμοκρασίες άνω των 40°C. Σύμφωνα με τα μοντέλα πρόγνωσης, οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν:
- Τη Λάρισα, με ενδείξεις για έως και 41°C,
- Τη Λαμία και την Καλαμάτα, όπου οι θερμοκρασίες θα προσεγγίσουν τους 40°C,
- Την Αθήνα, με 38-39°C στα δυτικά προάστια και έντονη αίσθηση δυσφορίας λόγω αυξημένης υγρασίας.
Ο μετεωρολόγος συνοδεύει την πρόγνωσή του με πίνακα θερμοκρασιών ανά πόλη, επισημαίνοντας την ανάγκη για προσοχή τις μεσημεριανές ώρες.