Ανεξέλεγκτα τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα – Ώρα για αυστηρούς κανόνες
Ο Δήμος Αθηναίων περνά σε δράση για τα ηλεκτρικά πατίνια: αυστηροί κανόνες, έλεγχοι και νέες ζώνες στάθμευσης για να μπει τάξη στο χάος.

Με φόντο την αναρχία που επικρατεί στην κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους της Αθήνας, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας κάλεσε έκτακτη σύσκεψη. Μαζί με το δημοτικό συμβούλιο ήταν, για να ληφθούν μέτρα, οι τέσσερις βασικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των επινοικιαζόμενων οχημάτων μικροκινητικότητας – Hoppy, Hop, Lime και RideMovi.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της νέας Κανονιστικής Απόφασης του Δήμου για τα ΕΠΗΟ (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), με στόχο την επιβολή ενός αυστηρού πλαισίου λειτουργίας και την αποκατάσταση της τάξης στον δημόσιο χώρο.

Ο κ. Δούκας ήταν κατηγορηματικός: «Η μικροκινητικότητα πρέπει να προχωρήσει σωστά. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε κανόνες στην κυκλοφορία των πατινιών». Η αναστάτωση που προκαλείται καθημερινά από την άναρχη στάθμευση πατινιών σε ράμπες ΑμεΑ, διαδρόμους τυφλών, αλλά και στη μέση του δρόμου, έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Ο Δήμος υπογραμμίζει ότι δεν επιδιώκει την καταστολή της μικροκινητικότητας, αλλά την εύρυθμη ένταξή της στο αστικό περιβάλλον με σεβασμό στον πεζό και τον κοινόχρηστο χώρο.
Οι 5 βασικοί άξονες της συμφωνίας με τις εταιρείες
- Ανταλλαγή δεδομένων: Οι εταιρείες θα παρέχουν στοιχεία για τον αριθμό των πατινιών και τις διαδρομές τους – πάνω από 4.000 πατίνια κυκλοφορούν σήμερα στην Αθήνα.
- Καθορισμός θέσεων στάθμευσης: 70 σημεία στάθμευσης παρουσιάστηκαν ως πρώτο βήμα για την αποσυμφόρηση πεζοδρομίων.
- Τεχνικοί περιορισμοί: Επιβολή ορίων ταχύτητας και καθορισμός «νεκρών ζωνών» κυκλοφορίας με τεχνικά μέσα.
- Ταυτοποίηση & έλεγχος: Κάθε πατίνι φέρει μοναδικό αριθμό, διευκολύνοντας τον εντοπισμό παραβατών και την επιβολή προστίμων.
- Ανταπόδοση για δημόσιο χώρο: Οι εταιρείες θα αποζημιώνουν τον Δήμο για τη χρήση κοινόχρηστων υποδομών.

Η Αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας, Μάρω Ευαγγελίδου, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τις εταιρείες, σημειώνοντας πως σε άλλες χώρες εφαρμόζεται επιπλέον χρέωση έως ότου ο χρήστης σταθμεύσει σωστά το πατίνι του – πρακτική που αναμένεται να εξεταστεί και για την Αθήνα.
Πατίνια χωρίς φρένα: Ατυχήματα, παραβάσεις και τραγωδίες
Η ανάγκη για άμεση δράση δεν είναι θεωρητική. Τα τελευταία χρόνια, η Αττική έχει γίνει μάρτυρας δεκάδων ατυχημάτων που σχετίζονται με ηλεκτρικά πατίνια – αρκετά εκ των οποίων με σοβαρούς τραυματισμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις, δυστυχήματα. Χρήστες χωρίς κράνος, ανήλικοι οδηγοί, πατίνια σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, ακόμα και χρήση από δύο άτομα ταυτόχρονα είναι μόνο μερικά από τα φαινόμενα που παρατηρούνται.

Η Δημοτική Αστυνομία επιβεβαιώνει τη ραγδαία αύξηση των παραβάσεων. Μόνο τον Μάρτιο του 2025 καταγράφηκαν 88 παραβάσεις σχετιζόμενες με ΕΠΗΟ, ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους ο αριθμός εκτινάχθηκε στις 197. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ανεπαρκή αστυνόμευση και την ανάγκη για αποτελεσματικούς ελέγχους.
Τι πρέπει να αλλάξει – Προτάσεις για ασφαλή μικροκινητικότητα
Η μικροκινητικότητα αποτελεί πράγματι ένα βιώσιμο μέσο μετακίνησης στις πόλεις του μέλλοντος. Ωστόσο, χωρίς κανόνες, υποδομές και παιδεία, μετατρέπεται σε απειλή. Για να διασφαλιστεί η ασφαλής συνύπαρξη ηλεκτρικών πατινιών και πολιτών, είναι απαραίτητο:
- Υποχρεωτική χρήση κράνους, ιδιαίτερα από ανήλικους χρήστες.
- Ηλικιακός περιορισμός και ταυτοποίηση μέσω εφαρμογών.
- Πυκνότερος έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία, με δυνατότητα άμεσης επιβολής προστίμων.

- Εκπαίδευση χρηστών με υποχρεωτικό οδηγό ασφαλούς χρήσης μέσω των εφαρμογών ενοικίασης.
- Δημιουργία ξεχωριστών λωρίδων κυκλοφορίας σε κεντρικές αρτηρίες.
- Κίνητρα σε εταιρείες για καλύτερη τεχνολογική συμμόρφωση (γεωεντοπισμός, αυτόματη ακινητοποίηση κ.ά.).
Ο χρόνος για «χαλαρές» πολιτικές έχει τελειώσει. Η μικροκινητικότητα δεν μπορεί να παραμείνει ανεξέλεγκτη, ούτε να αποτελεί διαρκή απειλή για πεζούς και οδηγούς. Ο Δήμος Αθηναίων, με τη νέα Κανονιστική Απόφαση, οφείλει όχι μόνο να ορίσει κανόνες, αλλά και να διασφαλίσει την εφαρμογή τους, με τρόπο ουσιαστικό και διαρκή.