Άνοιξε το πουγκί ο Μητσοτάκης με ορίζοντα το 2026: Οι τρεις στόχοι και η «γέφυρα» για τη ΔΕΘ
Τα μόνιμα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «ανοίγουν τον δρόμο» και για άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις στην επερχόμενη ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει το πουγκί των παροχών, με τα μόνιμα μέτρα που θα ισχύσουν από φέτος με τρεις στόχους. Από τη μία, σύμφωνα με συνομιλητές του, για να αποδείξει με πράξεις τη δέσμευση που είχε δώσει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, μετά τον ανασχηματισμό τον περασμένο Μάρτιο: «Η συλλογική πρόοδος να μεταφερθεί και στο πορτοφόλι του κάθε πολίτη».
Με αυτόν τον τρόπο, ο Πρωθυπουργός ανανεώνει σύμφωνα με τους συνεργάτες του, το μήνυμα προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ότι μετά το restart η κυβέρνηση του εργάζεται ώστε «η δημοσιονομική αισιοδοξία να γίνει και μια κοινωνική αισιοδοξία». Τρίτος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, να δημιουργήσει μια γέφυρα έως την επερχόμενη ΔΕΘ, από το βήμα της οποίας, θα γίνουν κι άλλες στοχευμένες κινήσεις. Πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες σύμφωνα με στελέχη, που γνωρίζουν τον κεντρικό σχεδιασμό, «θα δίνουν βάθος στη δέσμευση του πρωθυπουργού και θα επουλώνουν πληγές».
Οι πρωτοβουλίες για το 2026
Κατά πληροφορίες, το σχέδιο για το 2026 θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες θα απαντούν στον βραχνά των άμεσων φόρων. Πάνω στο τραπέζι των συσκέψεων, είναι εδώ και καιρό, αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές για τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, με τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης κλίμακας. Εκτός από τους μισθωτούς, η ίδια επεξεργασία περιλαμβάνει και «ένα ρεκτιφιέ», όπως περιγράφεται από αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης, στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, στο σκέλος που αφορά στο τεκμαρτό εισόδημα.
Μια διάταξη στη φορολογική μεταρρύθμιση, χάρη στην οποία μεγάλωσε η φορολογητέα ύλη και ανακτήθηκε πολύτιμο έδαφος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά από την άλλη, όπως παραδέχονται έμπειρα, γαλάζια στελέχη, οι καταγεγραμμένες αδικίες «δημιούργησαν το ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε ένα κοινό που παραδοσιακά βρίσκεται πολύ κοντά ή ακόμη ανήκει στην εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας».
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και μια νέα παρέμβαση στο ζήτημα της στέγης. Ένα ζήτημα, στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου αναζητάει εδώ λύσεις εδώ και καιρό, πέραν των προγραμμάτων, όπως το «Σπίτι μου 2», και αποτελεί σύμφωνα με συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη την άμεση προτεραιότητα του. Ειδικά στους νέους, το πρόβλημα είναι ακόμη οξύτερο, κάτι που διαβάζει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις επιμέρους έρευνες γνώμης που διενεργούνται για λογαριασμό της κυβέρνησης. Ένα κοινό που στοιχήθηκε εκλογικά, δίπλα στην κυβερνητική πρόταση που παρουσιάστηκε το 2023, αλλά επίσης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δείχνει να απομακρύνεται από τη Νέα Δημοκρατία και να κατευθύνεται κατά κύριο λόγο προς την Πλεύση Ελευθερίας και δευτερευόντως προς την γκρίζα ζώνη.
Οι αντιδράσεις στην Κ.Ο. της ΝΔ
Τα μέτρα πάντως που ανακοινώθηκαν φαίνεται ότι ζέσταναν κι άλλο το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα, ειδικά μετά την πρωθυπουργική επιβεβαίωση, για τη χορήγηση των αυξήσεων και στους ενστόλους των σωμάτων ασφαλείας. Όμως υπάρχουν στελέχη της γαλάζιας Κ.Ο., που θεωρούν ότι ειδικά το βοήθημα των 250 ευρώ, θα μπορούσε όπως έλεγαν στον Flash.gr «να ήταν πιο γενναίο».
Από την άλλη όμως, το ζητούμενο σύμφωνα με άλλους βουλευτές, είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας, που δεν συνδέονται με την οικονομία, αλλά με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και τα αντανακλαστικά του: «Δείτε για παράδειγμα με την επιστροφή στις Εθνικές Οδούς, που μποτιλιάρισαν για τρεις ώρες. Κάτι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, εάν άνοιγαν κιγκλιδώματα». Άλλος βουλευτής αναφέρεται στην περίπτωση του δυστυχήματος της Εγνατίας Οδού, όπου επίσης, εγκλωβίστηκαν οι οδηγοί για αρκετές ώρες.