Αντιδράσεις και απεργία διαρκείας στα συνεργεία: «Θα ανοίγουμε το καπό ή το ψηφιακό πελατολόγιο;»
Πρεμιέρα για το ψηφιακό πελατολόγιο από σήμερα 1η Ιουλίου.

Αποφασιστικά απέναντι στην εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου βρίσκονται οι ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, οργανώνοντας κινητοποιήσεις από την 1η Ιουλίου με απεργίες διαρκείας.
Πρεμιέρα κάνει από σήμερα, 1η Ιουλίου, το ψηφιακό πελατολόγιο, ένα νέο όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο αναμένεται να δώσει την δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να έχει πλήρη και σε πραγματικό χρόνο εικόνα για τη πελατειακή κίνηση στα γραφεία και τις εγκαταστάσεις χιλιάδων επαγγελματιών και με τη διενέργεια διασταυρώσεων και επιτόπιων ελέγχων να εντοπίζει περιπτώσεις απόκρυψης τζίρου.
Τα συνεργεία ανήκουν στις επιχειρήσεις για τις οποίες γίνεται υποχρεωτικό το ψηφιακό πελατολόγιο, με τους ιδιοκτήτες να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την αυτόματη χρήση των δεδομένων από την ΑΑΔΕ, καθώς θεωρούν ότι ενδέχεται να επιβληθούν πρόστιμα χωρίς ουσιαστικό λόγο, ακόμη και για ασήμαντες ή τυπικές παραλείψεις, ακόμα και αν δεν υπάρχει φορολογική απώλεια.
Οι επαγγελματίες του κλάδου, τονίζουν ότι μεγάλο μέρος των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό ή το απαραίτητο προσωπικό για την υλοποίηση αυτής της ψηφιακής διαδικασίας. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «είναι δυνατόν ανάμεσα στα λάδια, τα στουπιά και τα κατσαβίδια να πρέπει να ανοίγουμε όλο και περισσότερες εφαρμογές στο pc και να σταματάτε τη δουλειά για να τηρείται μία τυπικότητα, που κοστίζει, αλλά και στην πραγματικότητα απαιτεί επιπλέον υπάλληλο, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα κόστη και τους χρόνους εργασίας;».
Και συμπληρώνουν: «Θα ανοίγουμε το καπό και τη μηχανή ή την εφαρμογή για το ψηφιακό πελατολόγιο;», εννοώντας ότι αυτή η νέα διαδικασία δεν μπορεί να υποστηριχθεί με τις τωρινές δυνατότητες των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου.
«Βεβιασμένος και χωρίς κανένα ουσιαστικό κίνητρο ψηφιακός εκσυγχρονισμός»
Σε ανακοίνωσή της η Ενιαία Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων και Μοτοσυκλετών Ελλάδων επισημαίνει ότι «οι επιχειρηματίες επιθυμούν τον ψηφιακό εκσυγχρονισµό όμως ο τρόπος που επιδιώκεται είναι βεβιασµένος, δεν λαµβάνει υπόψη του τα πραγµατικά δεδοµένα, δεν παρέχει κανένα ουσιαστικό κίνητρο, δεν είναι ορθολογικός και κυριότερα προσθέτει δυσανάλογα βάρη, διοικητικά και οικονοµικά, εξωθώντας πολλούς επιχειρηµατίες στην έξοδο από το επάγγελμα».
Στο πλευρό των φανοποιών, βαφέων και ηλεκτρολόγων αυτοκινήτων τάσσεται και η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία τονίζει ότι «ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι προβληματικός, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τη φορολογική διοίκηση ενώ ταυτόχρονα προσθέτει σημαντικό διοικητικό βάρος στις επιχειρήσεις αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος και διαμορφώνοντας συνθήκες επιβολής υψηλών προστίμων για ανύπαρκτες παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας».