Απίστευτη ανακάλυψη στην Τσεχία: Πήγαν για πεζοπορία και βρήκαν σεντούκι με χρυσές λίρες
Το ζευγάρι μετάφερε τα ευρήματα στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο ώστε να εκτιμηθεί η αξία των ευρημάτων.
Ένα ζευγάρι πεζοπόρων στην Τσεχία είχε κυριολεκτικά «τύχη βουνό» αφού κατά τη διάρκεια βόλτας στο όρος Κρκονόσε τους βρήκαν ένα σεντούκι γεμάτο χρυσές λίρες και άλλα κειμήλια τα οποία χρονολογούνται πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Συγκεκριμένα, το ζευγάρι, η ταυτότητα των οποίων παραμένει μυστική, είδε ένα σιδερένιο κουτί που εξείχε από έναν τοίχο. Μόλις κατάφεραν να το βγάλουν, το άνοιξαν και εντόπισαν στο εσωτερικό του δέκα χρυσά βραχιόλια, 17 θήκες πούρων, ένα κουτί πούδρας, μια χτένα και ένα τεράστιο ποσό 598 χρυσών νομισμάτων.
Μη γνωρίζοντας τι είναι, αποφάσισαν να μεταφέρουν τα ευρήματα στο Μουσείο Ανατολικής Βοημίας, στην κοντινή πόλη Χράντετς Κράλοβε, σύμφωνα με τον Μίροσλαβ Νόβακ, επικεφαλής του αρχαιολογικού τμήματος του μουσείου.
«Ήρθαν στον νομισματολόγο του μουσείου μας χωρίς ραντεβού. Οι αρχαιολόγοι άρχισαν να ασχολούνται με τα ευρήματα και ξεκίνησαν να εξερευνούν τον χώρο», δήλωσε ο Νόβακ στο CNN.
Το ποιος μπορεί να έκρυψε τον θησαυρό και γιατί είναι ακόμα υπό συζήτηση, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η κρυψώνα δεν μπορεί να είναι πάνω από έναν αιώνα, επειδή ένα από τα νομίσματα χρονολογείται από το 1921. Όσο για τα υπόλοιπα, προς το παρόν υπάρχουν μόνο υποθέσεις.
«Πιθανότατα σχετίζεται με την ταραγμένη περίοδο πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο τσέχικος και εβραϊκός πληθυσμός εγκατέλειπε την περιοχή των συνόρων, ή με το 1945, όταν οι Γερμανοί έφευγαν», σημείωσε ο Νόβακ.
Τοπικές φήμες
Το εύρημα έχει προκαλέσει ενδιαφέρον στην γύρω κοινότητα με τον Νόβακ να τονίζει ότι το μουσείο λαμβάνει κλήσεις με «διάφορες τοπικές φήμες», οι οποίες ελπίζει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση του αινίγματος της προέλευσης του χρυσού.
Οι εικασίες τροφοδοτούνται από το γεγονός ότι, παραδόξως, δεν υπάρχουν τοπικά νομίσματα στα ευρήματα. «Τα μισά είναι βαλκανικής και τα άλλα μισά γαλλικής προέλευσης», ανέφερε και συνέχισε «τα κεντροευρωπαϊκά νομίσματα, όπως τα γερμανικά, λείπουν εντελώς. Αλλά το εύρημα βρίσκεται στα πρώην εθνοτικά σύνορα μεταξύ των τσεχικών και γερμανικών πληθυσμών».
Μεταξύ των θεωριών που υπέβαλε το κοινό είναι μία που αποδίδει την ιδιοκτησία των νομισμάτων σε πλούσιες οικογένειες από τη γύρω περιοχή, όπως η οικογένεια Swéerts-Špork, οι ιδιοκτήτες του κτήματος Kuks, ενός μεγάλου μπαρόκ συγκροτήματος με θέα στον ποταμό Έλβα που περιλαμβάνει μια θερινή κατοικία, ένα σπα και ένα μοναστήρι. Μια άλλη υποδηλώνει ότι η κρύπτη θα μπορούσε να είναι λάφυρα πολέμου Τσεχοσλοβάκων λεγεωνάριων.