Απόγνωση από τη λειψυδρία στον Έβρο: Κάτοικος περπατάει στο ποτάμι που έχει στερέψει - Βίντεο σοκ
Άλογα και ψάρια πέφτουν νεκρά, την ώρα που κάτοικοι και αγρότες είναι στραμμένοι στις συμφωνίες της χώρας με Τουρκία και Βουλγαρία.
Μια εικόνα που σοκάρει και ταυτόχρονα εξηγεί την απόγνωση στην οποία βρίσκονται κάτοικοι και επαγγελματίες στον Έβρο, μεταφέρει βίντεο που κυκλοφόρησε από την περιοχή.
Στο βίντεο καταγράφεται ένας κάτοικος της περιοχής του Δέλτα να περπατάει κυριολεκτικά μέσα στο ποτάμι, σε σημεία όπου το νερό είτε έχει λιγοστέψει δραματικά είτε έχει εξαφανιστεί πλήρως.
Φέτος επαναλαμβάνονται οι σκηνές του περσινού καλοκαιριού, με τη λειψυδρία να μαστίζει ολόκληρο το οικοσύστημα στο Δέλτα Έβρου. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην υπεράντληση του γλυκού νερού το ποταμού στην πλευρά της Τουρκίας, για αρδευτικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να πέφτει ή να υπερισχύει το αλμυρό νερό.
Αυτό με τη σειρά του έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χλωρίδα και την πανίδα, σκοτώνοντας ψάρια και άλογα που δεν μπορούν να ξεδιψάσουν, ενώ επηρεάζει αρνητικά όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.
Το βίντεο που μεταφέρει η «Φωνή της Ροδόπης», φαίνεται πως καταγράφηκε την περασμένη Δευτέρα (14/7) και έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του νότιου Έβρου. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών ξεραίνονται μέρα με τη μέρα, καθώς οι παραγωγοί βλέπουν το νερό να χάνεται και τις υποσχέσεις της Πολιτείας να πετούν στον αέρα.

Σε οριακή κατάσταση οι αγρότες
Οι αγρότες μιλούν για αγώνα επιβίωσης, αφού η ξηρασία έχει «καταπιεί» τις καλλιέργειές τους, την ώρα που σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση των αποθεμάτων νερού.
Την ίδια ώρα, αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα για το τι συμβαίνει με τα νερά του Άρδα και πότε θα εφαρμοστούν οι συμφωνίες για την αποδέσμευση νερού προς την ελληνική πλευρά. Από τη μια εβδομάδα στην άλλη, οι αρμόδιοι μεταθέτουν την επίλυση του προβλήματος, όμως το χώμα σκίζεται, οι καλλιέργειες χάνονται και οι άνθρωποι του μόχθου μετρούν ζημιές.