Πεθαίνουν και φέτος από τη δίψα τα άλογα στον Έβρο: Η εμπλοκή της Τουρκίας - Σοκαριστικές εικόνες
Καταστροφική για την άγρια ζωή της περιοχής είναι η διείσδυση αλμυρού νερού στο ποτάμι.
Για ένα ακόμα καλοκαίρι τα άγρια άλογα στον Έβρο κινδυνεύουν να πεθάνουν από τη δίψα, με ντόπιους και επισκέπτες στο Δέλτα να αντικρίζουν θλιβερές εικόνες.
Η Τουρκία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατάραξη αλλά τις θανάσιμες συνέπειες στη άγρια ζωή της περιοχής, καθώς εκτρέπει το καθαρό πόσιμο νερό του Έβρου προκειμένου να αρδεύσει τους ορυζώνες των αγροτών της, αφήνοντας το ποτάμι να γεμίσει με θαλασσινό νερό που βέβαια δεν είναι πόσιμο για τα ζώα.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το rthess.gr, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε κατασκευή και λειτουργία φραγμάτων κατά μήκος του Έβρου, στη δική της πλευρά, με αποτέλεσμα να συγκρατείται το γλυκό νερό και στο ποτάμι να διεισδύει σε μεγάλες ποσότητες το θαλασσινό.
Έτσι, το θαλασσινό νερό κυριαρχεί σε περιοχές που άλλοτε φιλοξενούσαν υδροβιότοπους, λιμνοθάλασσες και υγρολίβαδα, επηρεάζοντας προφανώς καθοριστικά τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Τα άγρια άλογα, που ζουν σε αυτή την περιοχή, αναγκάζονται πλέον να πίνουν θαλασσινό ή υφάλμυρο νερό.
Προσοχή σκληρές εικόνες
Δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι τα άλογα ξεψυχούν στο Δέλτα
Για εντοπισμό δύο νεκρών αλόγων τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη νησίδα του Έβρου κάνει λόγο η Άννα Κωνσταντινίδου, προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, υποστηρίζοντας ότι ακόμα δεν είναι σίγουρο αν οι θάνατοι οφείλονται στη λειψυδρία ή σε παθολογικά αίτια.

«Είναι γεγονός ότι το νερό στην περιοχή είναι αρκετά αλμυρό και δεν μπορούν να το πιουν τα ζώα. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και την Πυροσβεστική μεταφέρουμε νερό στη νησίδα. Εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ποτίζονται τα άλογα. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε τα περσινά φαινόμενα», αναφέρει η κ. Κωνσταντινίδου.
Κατά την ίδια τα άλογα που διαβιούν στη νησίδα του Έβρου αλλά και σε άλλες περιοχές του ποταμού ήταν στο παρελθόν οικόσιτα, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν και έχουν δημιουργηθεί διάφορα κοπάδια.
Αγώνας κατοίκων και οργανώσεων για να σωθούν τα άλογα
Κινητοποίηση για τη διάσωση των άγριων αλόγων στο Δέλτα Έβρου ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και το Σύλλογο «Αινήσιο Δέλτα», προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή πόσιμου νερού σε ομάδα άγριων αλόγων που έχουν αποκλειστεί στην περιοχή του Αινήσιου Δέλτα και στερούνται πρόσβασης σε φρέσκο νερό.
Η κινητοποίηση ήρθε μετά από επιτόπιες μετρήσεις που πραγματοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε η πλήρης έλλειψη γλυκού νερού στην περιοχή, με αποτέλεσμα να απειλείται η επιβίωση των αλόγων.
Στην πρώτη φάση της παρέμβασης, η μεταφορά του νερού στην περιοχή πραγματοποιήθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ όλη η απαραίτητη υποδομή -σωλήνες, αντλίες και λοιπός εξοπλισμός για τη διοχέτευση του νερού στη νησίδα που βρίσκονται τα άλογα- παρασχέθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Την άμεση επέμβαση της Πολιτείας καλούν πολίτες και τοπικοί φορείς για την διάσωση των άγριων αλόγων του Δέλτα, με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, να καλεί για την καταγραφή του πληθυσμού των αλόγων, άμεση παροχή της απαραίτητης τροφής και νερού, καθώς και για την μακροπρόθεσμη διαχείριση του ζητήματος, με σεβασμό στο περιβάλλον.