Οι πιο σοβαροί επιστήμονες έχουν επιστρατευτεί για να αναλύσουν την επίδραση του κλίματος  στη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2. Παλιές μελέτες για τρεις όχι τόσο επικίνδυνους κορονοϊούς που προκαλούσαν λοιμώξεις του αναπνευστικού είχαν δείξει ότι οι ιοί αυτοί παρουσιάζουν έντονη χειμερινή εποχικότητα. Σε αυτό το σημείο λοιπόν αν ζεις στην Ελλάδα κοιτάς τώρα έξω από το παράθυρο και παίρνεις μια βαθιά ανάσα.  Οι κορονοϊοί παρουσιάζουν λοιπόν έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου, παρόμοια όπως με τον ιό της γρίπης και η διασπορά ευνοείται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες με χαμηλή υγρασία. Βέβαια ο νέος ιός έχει εμφανιστεί σε χώρες με ευρύ φάσμα συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με θερμό και υγρό κλίμα. Περιορισμένα όμως.

Οι επιστήμονες πήραν στοιχεία από 500 διαφορετικές τοποθεσίες με κρούσματα COVID-19 ανά την υφήλιο και βρήκαν ότι η ιδανική θερμοκρασία για τη μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι η θερμοκρασία των 8 0C και ότι οι περισσότερες πόλεις με μεγάλο αριθμό μεταδόσεων είχαν σχετική υγρασία μεταξύ 60% ~ 90%. Επίσης διαπίστωσαν θετική συσχέτιση του ύψους της βροχόπτωσης με την αύξηση των κρουσμάτων.

Πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές περιοχές του Ιράν καταδεικνύει ότι η σχετική υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου και η ηλιακή ακτινοβολία έχουν αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση με την εξάπλωση του ιού. Δηλαδή το κλίμα της Ελλάδας από Μάιο έως Οκτώβριο είναι αποτρεπτικό για τον ιό.

Στο Ισραήλ διαδηλώνουν τηρώντας τις αποστάσεις. Παρόμοιο το κλίμα με το δικό μας

Παρόμοια, άλλη μελέτη έδειξε ότι υψηλότερες θερμοκρασίες σχετίζονται με χαμηλότερο ρυθμό μεταδόσεων του COVID-19. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι υπάρχει αρνητική συσχέτιση του αριθμού κρουσμάτων COVID-19 και της θερμοκρασίας, δηλαδή όσο αυξάνεται η θερμοκρασία μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Στην Κίνα με στοιχεία από περισσότερες από 30 πόλεις βρέθηκε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 1°C μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.

Εδώ στο flash.gr γράφαμε στα τέλη Απριλίου πως ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο παρουσίασε μελέτη που υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 αποδυναμώνεται πολύ πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία. Η σχέση της μεταδοτικότητας του ιού από σταγόνες με την υγρασία και τη θερμοκρασία είναι ιδιαίτερη.

‘Άλλη πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι σε εσωτερικούς χώρους με σταθερή σχετική υγρασία 75%, η αύξηση θερμοκρασίας από 19°C σε 25°C οδήγησε σε υποδιπλασιασμό της μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, βρήκαν επίσης για την Ασία ότι η εξάπλωση του ιού ήταν γρήγορη στο ψυχρό και ξηρό κλίμα στις επαρχίες της Κίνας, όπως η Jilin και η Heilongjiang, σε αντίθεση με τον πιο βραδύ ρυθμό μετάδοσης σε περιοχές με τροπικό κλίμα, όπως η Guangxi και η Σιγκαπούρη.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας (65-75% RH) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα οδηγήσουν πιθανόν σε μερική μείωση της μολυσματικότητας του SARS-CoV-2. Όσο όμως δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο μπορείς να ρισκάρεις την ζωή σου και να επαφίεσαι στον καλό καιρό; Είναι αμφίβολο άλλωστε ότι αυτή η μείωση θα είναι αρκετή από μόνη της για τον καθολικό έλεγχο των μεταδόσεων του ιού.

Όπως δε λένε οι επιστήμονες «η πιθανή εποχικότητα του νέου κορονοϊού εξαρτάται εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες και από άλλους παράγοντες όπως η ανοσία στον πληθυσμό, η διασταυρούμενη ανοσία μεταξύ SARS-CoV-2 και άλλων κορονοϊών, και το εύρος των προληπτικών παρεμβάσεων. Βάση εκτιμήσεων, η επανεμφάνιση του SARS-CoV-2 κατά τους χειμερινούς μήνες αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο» 

Και καθώς μία από τις ειδήσεις της ημέρας είναι η μείωση των εμφανίσεων του Σωτήρη Τσιόδρα δεν αποκλείεται η καθημερινή ενημέρωση να επανέλθει το Φθινόπωρο. Αν δεν προσέχουμε, όταν ψυχράνει ξανά ο καιρός και όσο δεν υπάρχει γιατρικό…