Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 4/8/2020:

  • Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική .
  • Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
  • Τον ορισμό του κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.
  • Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος όπως αντίστοιχα είχε διατελέσει και επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Βέβαια αυτές οι αλλαγές μόνο ανασχηματισμό δεν θυμίζουν. Είναι προφανές ότι το Μαξίμου τις έκανε με μοναδικό ορίζοντα το εθνικό σχέδιο που πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου.

Θα πάει σε δεύτερη ΔΕΘ στις αρχές Σπετέμβρη με το ίδιο ουσιαστικά υπουργικό σχήμα που ξεκίνησε το περσινό καλοκαίρι και καταφανώς αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των εκλογών μέσα στο καταχείμωνο αναλόγως και με την πορεία του κορονοϊού.

Αρκεί να σταχυολόγησει τις αλλαγές που ΔΕΝ έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δει μπροστά του ορθανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο εκλογών. Εκτός αν τα έχουν όλα καλώς καμωμένα οι κ.κ Βρούτσης, Θεοχάρης, Αυγενάκης π.χ και θα συνεχίσουν για καιρό να βρίσκονται στις θέσεις τους. Ή πιστεύει κάποιος ότι θα κάνει ο Μητσοτάκης δεύτερο ανασχηματισμό έως το τέλος του 2020 μέσα σε ένα εξάμηνο δηλαδή.

Προσέξτε το σκηνικό που πιθανότατα θα διαμορφωθεί.

Το Μαξίμου ελέγχει από τώρα απόλυτα και για όσο χρειαστεί, με πρόσωπα εμπιστοσύνης (Σκυλακάκης, Παπαθανάσης) όλο το οικονομικό πακέτο. Δηλαδή την πρόταση που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου για τα 72 δισ., τις επενδύσεις, τα ΣΔΙΤ (τουλάχιστον 7 ώριμα κτιριακά έργα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ) κλπ.

Έχει παράλληλα “απενεργοποιήσει” την ένταση στο Αιγαίο με την προοπτική συναντήσης στο Βερολίνο το φθινόπωρο με τον Ερντογάν και σήμερα δεν έκανε ούτε μία παραχώρηση προς το “μπλοκ” Σαμαρά. Αντίθετα. Με τις αλλαγές των αρμοδιοτήτων στο Ανάπτυξης (τα γράφαμε) και τη στασιμότητα στο Υπουργείο Διλαιοσύνης (μη αντικατάσταση Κράνη) δεν αποκλείεται να “ανάψει και φωτιές” αν αυτές παραμείνουν για μακρύ ορίζοντα.

Και αυτή είναι η λέξη κλειδί. Έίναι προφανές ότι ο ορίζοντας του συγκεκριμένου υπουργικού σχήματος δεν είναι μακρύς.

Αστάθμητος παράγοντας μόνο ο κορονοϊός. Ακόμα όμως και αν η χώρα βάδισει στο κακό υηειονομικό σενάριο, στο Μαξίμου εκτιμούν πως οι πολίτες (για κάτι που συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη) δύσκολα θα χρεώσουν άμεσα την κυβέρνηση.

Αντίθετα αυτή θα έχει σίγουρα φθορά (και μεγάλη) από τα Χριστούγεννα και μετά όπου θα αποτυπωθούν πλήρως οι τραγικές οικονομικές επιπτώσεις, απόροια και κάποιων πολιτικών της επιλογών (ΠΝΠ, μη εμπροσθοβαρή οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εργασιακή ζούγκλα). Από την άλλη η αντιπολίτευση δεν έχει το χρόνο εντός του 2020 να ανασυγκροτηθεί. Για να μην εστιάσουμε σε άλλα προβλήματα της.

Συμπέρασμα; Να ετοιμαζόμαστε για κάλπες πριν γεμίσουν οι εντατικές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις