«Με μάσκα κατέφθασε το πρωί της Τρίτης 25 Αυγούστου στη Μονή Πετράκη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου» διαβάζω στο ρεπορτάζ του flash.gr.

«Με την άφιξή του, αφού έβαλε αντισηπτικό στα χέρια του και θερμομετρήθηκε, κατευθύνθηκε προς την αίθουσα συνεδρίασης και με αυτόν τον τρόπο, θέλησε να περάσει ένα μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την προστασία των πολιτών από τον νέο κορονοϊό» συμπληρώνουν οι συνάδελφοί της αίθουσας σύνταξης.

Καμία έκπληξη πραγματικά για τη στάση του Μακαριωτάτου. Αντίθετα με κληρικούς που εν μέσω πρώτου κύματος κορονοϊού έστελναν sms σε ηλικιωμένους για να τους κοινωνήσουν κατ οίκον ο πρώτος τη εκκλησιαστική τάξη, επέδειξε χαρακτηριστική υπευθυνότητα και ωριμότητα σε όλες τις φάσεις της πανδημίας του κορονοϊου και συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο.

Και μάλιστα εν μέσω ακραίων φωνών, εντονότατων πιέσεων και αμφισβητήσεων κράτησε πολύ δύσκολες ισορροπίες και αταλάντευτη στάση.

Να θυμίσω ότι και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο Αρχιεπίσκοπος είχε τονίσει την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας. Όσον αφορά το κλείσιμο των ιερών ναών, είχε πει στις αρχές Απριλίου πως «Δεν έκλεισαν τις εκκλησίες με χαρά, τις έκλεισαν με δυσκολία και με πόνο, αλλά δεν γινόταν αλλιώς». «Τις κλείσαμε για να μη γίνουν τα πράγματα χειρότερα», συμπλήρωνε . Κατά την περίοδο του «Μένουμε Σπίτι», ο Αρχιεπίσκοπος σε μήνυμά του είχε υπογραμμίσει: «Μένω σπίτι επειδή αγαπώ τον άλλο. Τον κάθε άλλο. Δεν μένω επειδή φοβάμαι, αλλά επειδή αγαπώ. Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο!», για να καταλήξει: «Κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία. Γιατί αγαπάμε τον Θεό και ας μην μπορούμε να τον συναντήσουμε στον οίκο Του. Γιατί αγαπάμε τον πλησίον μας. Ο Θεός είναι παντού. Τον συναντούμε παντού με την προσευχή μας».

O Mακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δέχθηκε ιδιοκτήτες εταιρείας παραγωγής χειρουργικών μασκών μίας χρήσης οι οποίοι ανακοίνωσαν στον Μακαριώτατο την προσφορά τους για την κάλυψη σε μάσκες των αναγκών των πιστών στις 150 Ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Φωτογραφίες Eurokinissi

Και όταν λίγες μέρες αργότερα χοροστάτησε στην άδεια Μητρόπολη στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου είπε: «Όλοι θέλουμε να το γιορτάσουμε, αλλά πρέπει να υπακούσουμε. Ας φύγει αυτή η λαίλαπα και θα γιορτάσουμε».

Σε δηλώσεις του δε στα τέλη Ιουλίου για το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις εκκλησίες στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού,  τάχθηκε υπέρ της χρήσης προστατευτικής μάσκας στους ναούς λέγοντας πως «αν οι ειδικοί μας το συνιστούν, πρέπει να κάνουμε υπακοή». «Χρειάζεται όμως εδώ μία εξήγηση, η οποία έχει έναν κοινωνικό αντίκτυπο», συνέχισε, θέτοντας τα εξής ερωτήματα: «Αυτό θα γίνει μόνο στην εκκλησία; Αυτό θα γίνει στα γήπεδα; Αυτό θα γίνει όπου υπάρχουν συνάξεις; Διότι η μέχρι τώρα εμπειρία απέδειξε ότι δεν είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι σε αυτό το θέμα»

Και συνεπής και κριτικός απέναντι στην πολιτεία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους που μας έχουν χορτάσει παλινωδίες και αντιφατικές δηλώσεις (και για τη μάσκα) τους τελευταίους μήνες. Εξ ου και το φούντωμα των «κινημάτων» των αρνητών της πανδημίας αλλά και εκείνων που ισχυρίζονται ότι δήθεν τα παιδιά τους δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν με τη μάσκα.

Ας ρωτήσουν τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά ή ενήλικες που δίνουν μάχη με τον καρκίνο αν μπορούν να αναπνεύσουν φορώντας την και γιατί η μάσκα είναι απαραίτητη στη μάχη κατά των λοιμώξεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις