Λέγεται ότι οι 5 πρώτοι τόμοι της Βίβλου γράφτηκαν από το Μωυσή. Ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και ο ο υφυπουργός Δημήτρης Γεωργαντάς που χαρακτήρισαν Βίβλο (έστω ψηφιακή)  το νομοθέτημά τους βάζουν αυτόν τον χαρακτηρισμό, ψηλά τις προσδοκίες για την μελλοντική απόδοση και αποτελεσματικότητα του.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  συνομιλεί με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γεώργιο Γεωργαντά  κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020.

Στην ουσία πρόκειται για ένα στοίχημα υλοποίησης περίπου 450  έργων ψηφιοποίησης ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια με βασική πηγή χρηματοδότησης το ταμείο ανάκαμψης (Next Generation EU) που έβαλε από χθες το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης.
Ένα νομοσχέδιο 340 σελίδων και 10 κεφαλαίων που τέθηκε σε διαβούλευση έως τις 17 Δεκεμβρίου, και το οποίο αγγίζει όλους τους τομείς της κεντρικής Κυβέρνησης.
Από την εξωτερική πολιτική και τη μετανάστευση, μέχρι τη Δικαιοσύνη το Περιβάλλον, τον Αθλητισμό.
Ένα από τα πιο αποκαλυπτικά κεφάλαια του νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση είναι το τρίτο. Αυτό της υφιστάμενης ψηφιακής ωριμότητας της χώρας.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 27η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. για το 2020, στο Δείκτη Ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (E-Government Development Index, EGDI) στην 42η θέση μεταξύ των 193 κρατών της έρευνας για το 2020, κατέχοντας τη 27η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε., στο Δείκτη Ανάπτυξης ΤΠΕ (ICT Development Index, IDI), την 38η μεταξύ 192 κρατών για το 2017 και την 25η ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., στο Δείκτη Ψηφιακής Εξέλιξης (Digital Evolution Index, DEI) έστω και αν οι τελευταίοι δείκτες είναι με στοιχεία του 2017.
Ο πήχης δηλαδή είναι χαμηλά και η ανάγκη για να φτάσουμε τουλάχιστον στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεγάλη.
Το σχέδιο έχει έξι στρατηγικούς άξονες:

  • συνδεσιμότητα
  • ψηφιακές δεξιότητες
  • ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες
  • καινοτομία
  • αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών.

Ο πρώτος άξονας, αυτός των ψηφιακών δεξιοτήτων κατά την άποψή μου (για την οποία έχω γράψει και πρόσφατα) είναι και ο πιο κρίσιμος καθώς το σχέδιο για να ακουμπήσει στην ελληνική πραγματικότητα πρέπει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας να εξοικειωθεί, εκπαιδευτεί και να λειτουργήσει ώστε να πάρει τη Βίβλο στο χέρι και να προχωρήσει «κατά τα γραφάς».
Διαβάζοντας κάποιος λοιπόν το σχετικό 7ο κεφάλαιο στέκεται στην επιδίωξη του νομοθέτη να επιτευχθεί η ψηφιακή πολιτειότητα για τους δημοσίους υπαλλήλους τους εργαζόμενους στις επιχείρησεις, τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ακόμα και τους στρατεύσιμους.
Είναι επίσης εμφανές μέσα από συνεχείς αναφορές τόσο σε αυτό όσο και σε άλλα κεφάλαια αλλά και στον επίλογο του νομοσχεδίου ότι η αρχή έχει γίνει. Τόσο από την παρούσα κυβέρνηση που το 2020 υπό την πίεση της πανδημίας σε κάποιους τομείς έκανε άλματα όσο και τόσο από την προηγούμενη  που στον τομέα αυτό έκανε σημαντικά βήματα από το 2017 και μετά παρά τις μνημονιακές αντιξοότητες.
Και από τους δορυφόρους του Νίκου Παππά τότε, περνάμε τώρα στην ανάπτυξη των μικροδορυφόρων που θα εξυπηρετούν εφαρμογές Τηλεπικοινωνιών και γεωεπισκόπησης.
Πέρα όμως από τα διαστημικά, το 5G, η ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των αρχείων του Κράτους, η ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, η ψηφιοποίηση σε ότι έχει να κάνει με τις διευθύνσεις μεταφορών των περιφερειών, των υπηρεσιών δόμησης των Δήμων κ.α, είναι έργα που αν υλοποιηθούν και λειτουργήσουν μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα.

Σε αυτό το δρόμο μπήκαμε με την Εθνική Ψηφιακή στρατηγική 2016-2021 και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.
Η χώρα πρέπει τώρα να κοιτάξει μπροστά και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία των πόρων του ταμείου ανάκαμψης καθώς το 20% το χρημάτων αυτού αλλά και του ΕΣΠΑ αφορούν στον ψηφιακό της μετασχηματισμό.
Τα έργα να δημοπρατηθούν με διαφάνεια και ταχύτητα.
Να υλοποιηθούν από ελληνικές εταιρείες και ελληνικά χέρια, επί των ημερών μιας Κυβέρνησης που ούτως ή άλλως έχει στοχοθετήσει ως υψηλή προτεραιότητα την αναστροφή του brain drain.
Να λειτουργήσουν ως συνέχεια σε όποια σταθερά βήματα έχουν γίνει π.χ στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Η ψηφιακή Βίβλος Πιερρακάκη που είναι φιλόδοξη και στη θετική κατεύθυνση να μην παραμείνει μία έκθεση Ιδεών αλλά να γίνει ένας πραγματικός οδικός χάρτης εκσυγχρονισμού της χώρας και απορρόφησης όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις