“Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη” έγραψε ο Ιταλός συγγραφέας Dal Ongaro (1808-1873), στην συλλογή του ποιημάτων του “Πολιτικές ριβερνέλες”. Μπορεί βέβαια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να μην έχουν την θαυμαστή αρχιτεκτονική του αρχαίου ρωμαϊκού οδικού δικτύου αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία ευθεία που πιθανώς θα οδηγήσει στη Χάγη. Αυτόν ονοματίζει ως πιθανό προορισμό εξάλλου ακόμα και ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο κρίσιμος διπλωματικός μαραθώνιος για τα εθνικά θέματα επανεκκινεί τη Δευτέρα 25/1. Στην Κωνσταντινούπολη αρχίζει ο 61ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών ενώ παράλληλα στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί και το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, όπου θα συζητηθεί το θέμα των …στοιχειωμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενόψει και της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Μεσολαβεί η πρώτη μετά Τραμπ σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου με τον Τζο Μπάιντεν να ντεμπουτάρει ως νεός πλανητάρχης.

Η αναμονή της ορκωμοσίας του νέου προέδρου είχε παγώσει εξάλλου τις εξελίξεις Ανατολική Μεσόγειο.
Η ομάδα του Έλληνα μεσολαβητή, πρέσβη εν αποστρατεία κ. Παύλου Αποστολίδη δεν θα πιάσει απλώς το νήμα από κει που είχαμε μείνει το 2016.
Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο είναι πια νόμος του κράτους ενώ εκκρεμεί και το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων ανατολικά της Κρήτης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έβαλε χθες πάλι στο τραπέζι ως προοπτική καταλήξης των συνομιλιών την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης μιλώντας στο περιοδικό στο περιοδικό Monocle.

Και οι Τούρκοι πάντως δεν σκοπεύουν να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες και σήμερα θα συναντηθεί με τον ύπατο αρμοστή της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.
Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ σε μία προσπάθεια επανένταξης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Οιι δηλώσεις πάντως και οι προθέσειςτων Τούρκων μόνο προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο τρόπος που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στον 61 γύρο διερευνητικών επαφών ήταν σχεδόν απαξιωτικός “θα συζητήσουμε ότι και στον 60ο ” , ενώ οι Τούρκοι έχουν ξεκάθαρα στο στόχαστρο τους ελληνικούς θαλάσσιους χώρους και ιδιαίτερα αυτόν του Καστελόριζου.
Την Ανοιξη Θα γνωρίζουμε αν αυτές διαδικασίες οδεύουν προς το διεθνές δικαστήριο και κυρίως τι αυτό θα κληθεί να επιδικάσει! Οι Τούρκοι πάντως παραμένουν απρόβλεπτοι ώστε να προδικαστεί οποιαδήποτε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις