Το 1973 γυρίστηκε το πρώτο  James Bond με πρωταγωνιστή τον συγχωρεμένο Sir Ρότζερ Μουρ και τίτλο  Live and let Die.
Δεν είναι από τις αγαπημένες μου, ούτε από τις καλύτερες της θρυλικής κινηματογραφικής ανθολογίας αλλά ο τίτλος της μου θύμισε σχεδόν απόλυτα αυτό που συμβαίνει με το βρετανικό εμβόλιο της Οξφόρδης (Astra Zeneca), τις παραγγελίες, τις καθυστερήσεις και το Θρίλερ των διαπραγματεύσεων για τις ποσότητες.

Εδώ όμως δεν πρόκειται ούτε για μυθοπλασία ούτε για απλές  εμπορικές συναλλαγές αλλά για εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές που απειλούνται και χιλιάδες που χάνονται καθημερινά στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Ήταν Άνοιξη του 2020 όταν η Βρετανική κυβέρνηση επιδοτούσε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με 20 εκατομμύρια λίρες για την ανάπτυξη του εμβολίου που τώρα είναι περιζήτητο ώστε να έρθει (και στην Ελλάδα) και να καλύψει την απαιτούμενη ζήτηση μαζί με αυτά των pfizer και Moderna.
Οι βρετανοί εν τω μεταξύ που αποχώρησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξανακλείστηκαν στο βασίλειό τους και έχουν τώρα και το δικό τους εμβόλιο.
Για να το πω απλά. Ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει το εμβόλιο της Οξφόρδης όπως ο Πούτιν το εμβόλιο Sputnik V.

Η κ. Κυριακίδου

Δεν τον δεσμεύουν πλέον ούτε οι Βρυξέλλες ούτε ατέρμονες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Σίγουρα υπάρχουν συμβόλαια αλλά οι προτεραιότητες που περιγρπαφονται σε αυτά είναι σχετικές σε μία κατάσταση όπως αυτή της πανδημίας.
Και όσο κι αν φωνάζει η επίτροπος υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Στέλλα Κυριακίδου ότι “απορρίπτουμε ως Ευρώπη την λογική του εξυπηρετείται πρώτος όποιος φτάνει πρώτος ” η πραγματικότητα είναι σκληρή.

Γενικά αποδεσμευμένος ο αριστερά διακρινόμενος βρετανός πρωθυπουργός κ Boris Johnson

Τώρα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει τα τελώνια της για να εξακριβώσει σε ποιες χώρες έγιναν εξαγωγές εμβολίων από χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και από ποιες εταιρείες.
Και το πολύ να επιδοθεί σε δικαστικούς αγώνες και κυρώσεις προς τις εταιρείες.
Εδώ ομως το ζητούμενο είναι τα εμβόλια οι δόσεις. Και εκεί έχουμε μείνει πίσω.

Ήδη στην Ελλάδα για το 1ο τρίμηνο του 2021 διαπιστώνεται ένα κενό 760.000 δόσεων!
Αντίθετα με τους άγγλους, τους Ρώσους, το Ισραήλ ή άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως ευρωπαίοι πολίτες που θέλουμε να εμβολιαστούμε για να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας της ζωής μας και να μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε κάποια στιγμή ελεύθεροι πληρώνουμε τη ραθυμία, την γραφειοκρατία, την ατολμία της ευρωπαϊκής ηγεσίας και το λόμπινγκ των εταιρειών.
Για το Live and Let Die ή κατά παράφραση το “Εμβόλιασου και άσε τους άλλους να πεθάνουν” δεν μας φταίνε ούτε οι βρετανοί ούτε οι Ρώσοι ή οι Ισραηλινοί που προχωρούν αλλά οι ηγεσίες των χωρών της ευρωπαϊκής ενωσης που παίξανε και χάσαμε.

Bonus το υπέροχο τραγούδι του Paul McCartney από την ομώνυμη ταινία που αναφέρεται στο άρθρο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις