Συνελήφθη ο Χρήστος Μαυρίκης μετά την καταγγελία αρεοπαγίτη για απόπειρα δωροδοκίας
Aπόπειρα δωροδοκίας σε βάρος του κατήγγειλε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, με ένα γνώριμο, από τα παλιά, πρόσωπο στις Αρχές να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Συνελήφθη στo πλαίσιo της αυτόφωρης διαδικασίας ο καταγγελλόμενος από ανώτατο δικαστικό λειτουργό για απόπειρα χρηματισμού του, Χρήστος Μαυρίκης, γνωστός από το σκάνδαλο των υποκλοπών που τάραξε την πολιτική σκηνή της χώρας το 1993. Την ίδια ώρα, έχει διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση.
Όπως αναφέρει ο αρεοπαγίτης, του δόθηκε επιστολή με την οποία του ζητούσε να παρέμβει σε εκκρεμή υπόθεση του Μαυρίκη με την υπόσχεση οικονομικού ανταλλάγματος. Στην επιστολή υπήρχε η «παράκληση» για παρέμβαση του δικαστικού λειτουργού σε υπόθεση νομιμοποίησης έκτασης 100 στρεμμάτων στην περιοχή του Παπάγου.
Ο ανώτατος δικαστικός μόλις διάβασε το περιεχόμενο της επιστολής αμέσως προχώρησε σε καταγγελία στις Αρχές παραδίδοντας την επιστολή ενώ έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για τα περαιτέρω.
Ποιος είναι ο «εθνικός κοριός»
Ο Χρήστος Μαυρίκης, υπάλληλος του ΟΤΕ, τον Απρίλιο του 1993 είχε καταγγείλει για πρώτη φορά στα ΜΜΕ, ότι κατ’ εντολήν του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, παρακολουθούσε τόσο τον Ανδρέα Παπανδρέου όσο και μια σειρά πολιτικών προσώπων.
Τον Ιανουάριο του 1994, μετά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, συστήθηκε Προανακριτική Επιτροπή, που πρότεινε την παραπομπή στο δικαστήριο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε όμως η υπόθεση να μην φτάσει στο Ειδικό Δικαστήριο και έτσι απαλλάχθηκαν και τα μη πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Νίκος Γρυλλάκης και ο Χρήστος Μαυρίκης, που χαρακτηρίσθηκε από τα Μέσα της εποχής ως ο «εθνικός κοριός».
Μάλιστα, ο Μαυρίκης είχε καταδικαστεί το 1998 για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία σε βάρος των επιχειρηματιών Γ. Δαλακούρα και Δ. Μπέη καθώς και του εκδότη-διευθυντή του «Αδέσμευτου Τύπου» Δημήτρη Ρίζου.

Πώς παγίδευσα το τηλέφωνο του Ανδρέα Παπανδρέου
Όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Μαυρίκης, χρόνια αργότερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, «παρακολουθούσαμε περισσότερα από 100 τηλέφωνα στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Η παγίδευση γινόταν μέσα από ΚΑΦΑΟ αλλά και μέσα από διαμερίσματα που νοικιάζαμε τότε. “Τραβάγαμε” τη γραμμή παράλληλα στα διαμερίσματα και βάζαμε εκεί τα μαγνητόφωνα. Είχαμε νοικιάσει 4 έως 5 διαμερίσματα και είχαμε τα τηλέφωνα μόνιμα εκεί». Πρόσθεσε, δε, πως μετά την αποδελτίωση, οι κρίσιμες συνομιλίες δίνονταν στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παρακολουθήσεις ήταν 24ωρες, με αποτέλεσμα οι καταγραφές να αφορούν και διάφορα προσωπικά ζητήματα του Ανδρέα Παπανδρέου, πέρα από τα πολιτικά. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μαυρίκης παρακολουθούσε για αρκετό καιρό το τηλέφωνο της συζύγου του τότε πρωθυπουργού, Δήμητρας Παπανδρέου, χωρίς όμως, κατά τον ίδιο, οι συνομιλίες αυτές να διαρρεύσουν στον Τύπο.
Η φυλάκιση
Ύστερα από την καταγγελία του Χρήστου Μαυρίκη για τους χώρους τοποθέτησης των μηχανισμών παρακολούθησης, διενεργούνται εκτεταμένοι τεχνικοί έλεγχοι από ειδικά κλιμάκια για να αποδειχθούν αν ισχύουν ή όχι οι ισχυρισμοί του. Όπως αποδεικνύεται, πράγματι προκύπτουν ξεκάθαρες ενδείξεις τεχνικών παρεμβάσεων στα ΚΑΦΑΟ. Το πόρισμα των ελέγχων της Επιτροπής συζητιέται στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 16 Ιουνίου 1994.
Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώθηκε πως παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα, όχι μόνο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και του Μιλτιάδη Έβερτ, του Γεράσιμου Κουρή, του Γεωργίου Ράλλη, των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη και του Αντώνη Λιβάνη.
Ο Μαυρίκης οδηγήθηκε τελικά στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία, με την ποινή φυλάκισης να φτάνει τα πέντε χρόνια.