Ασούρα: Αναβίωσε στον Πειραιά το αιματηρό μουσουλμανικό έθιμο του αυτομαστιγώματος - Σκληρές εικόνες
Στην Ελλάδα, η Ασούρα γιορτάζεται από το 1978 - Οι πιστοί υποστηρίζουν πως το αυτομαστίγωμα δεν τους το επιβάλλει η θρησκεία, αλλά το επιλέγουν οι ίδιοι για να εκφράσουν τη βαθιά τους πίστη.

Πλήθος από σιίτες μουσουλμάνους από το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, γιόρτασαν και φέτος την Ασούρα. Το σκληρό έθιμο αναβίωσε την Κυριακή 6 Ιουλίου στην οδό Δήμητρας στον Πειραιά.
Η Ασούρα, επέτειος του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν, είναι η σημαντικότερη γιορτή των σιιτών μουσουλμάνων, η οποία και γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπου υπάρχουν σιίτες, ο ιμάμης Χουσεΐν τιμάται ως μάρτυρας κάθε χρόνο, τη 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου, δηλαδή, μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.
Αρχικά οι πιστοί προσεύχονται και στη συνέχεια συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν την τελετή. Πρώτα θρηνούν και χτυπούν ρυθμικά και δυνατά τα στήθη τους, στη συνέχεια βγαίνει το άλογο που συμβολίζει τον αγγελιοφόρο. Στη συνέχεια με μαστίγια που στην άκρη έχουν τοποθετηθεί κοφτερά λεπίδια, πληγώνουν τα κορμιά τους σε μια προσπάθεια αιματηρής εξιλέωσης.
Γύρω από το δρόμο όπου διαδραματίζεται το τελετουργικό σηκώνονται πανιά για να κρατούν μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών. Οι γυναίκες δεν παρίστανται στη συγκεκριμένη σκηνή. Όπως και καθόλη τη διάρκεια της Ασούρα, συμμετέχουν στην τελετή, παραμένοντας συγκεντρωμένες όλες μαζί σε μία αίθουσα ειδικά για αυτές, στο εσωτερικό του χώρου λατρείας.
Κατά τη διάρκεια του εθίμου, μια ομάδα πιστών είχε αναλάβει τον ρόλο να διακόπτουν το αυτομαστίγωμα κάποιου, όταν είχε ήδη προκαλέσει σοβαρά τραύματα στην πλάτη του. Οι ίδιοι έβρεχαν με νερά τους πιστούς, ενώ προσέφεραν χυμούς και μπουκαλάκια νερό στους συμμετέχοντες, αλλά και στους μη μουσουλμάνους που είχαν σπεύσει για να δουν το έθιμο.
Στην Ελλάδα, η μουσουλμανική σιιτική Ασούρα γιορτάζεται από το 1978. Οι ίδιοι οι πιστοί υποστηρίζουν πως το αυτομαστίγωμα δεν τους το επιβάλλει η θρησκεία, αλλά το επιλέγουν οι ίδιοι προκειμένου να εκφράσουν τη βαθιά τους πίστη.
Προσοχή σκληρές εικόνες: